Παστίτσιο με πένες, της Αλέκας Τρυφωνοπούλου

Παστίτσιο με πένες, της Αλέκας Τρυφωνοπούλου

Υλικά

1 πακέτο πέννες,
1 ασπράδι αυγού,

Για τον κιμά:
800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος,
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο,
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες,
1 ξύλο κανέλας,
2 κόκκους μπαχάρι,
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη,
1 κουτ. σούπας πελτές,
1 φλ. τσαγιού χυμός τομάτας,
αλάτι,
πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ:
100 γρ. βούτυρο,
100 γρ. αλεύρι,
1 λίτρο φρέσκο γάλα,
1 κρόκος αυγού,
1 φλ. τσαγιού κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας,
αλάτι,
πιπέρι


Εκτέλεση

Για τον κιμά:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τον κιμά, τον αφήνουμε να αλλάξει χρώμα και να στεγνώσει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά και τ΄αφήνουμε για 2 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον πελτέ, το χυμό τομάτας, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και λίγο νερό και τον αφήνουμε να βράσει για περίπου 30 λεπτά.

Για τη μπεσαμέλ:
Λιώνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγο-λίγο τ΄αλεύρι και τ΄αφήνουμε 2 λεπτά να ψηθεί. Ύστερα, ρίχνουμε το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι και τ΄ανακατεύουμε καλά να μη σβολιάσει. Όταν δέσει, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει. Προσθέτουμε το αυγό και το κίτρινο τυρί.

Στήσιμο: 
Αφού βράσουμε τα μακαρόνια για 7 λεπτά, τα σουρώνουμε και βάζουμε το ασπράδι του αυγού. Στη συνέχεια, στρώνουμε τα μισά μακαρόνια στο ταψί, ρίχνουμε όλον τον κιμά και από πάνω τα υπόλοιπα μακαρόνια. Τέλος, ρίχνουμε τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με κίτρινο τυρί. Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.