Πασχαλινά τσουρέκια, της Στέλλας Βαξεβάνη

Πασχαλινά τσουρέκια, της Στέλλας Βαξεβάνη

Υλικά

2 + 1/2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 φακελάκι μαχλέπι σε σκόνη,
1 φακελάκι κακουλέ σε σκόνη,
1 κουτ. γλ. αλάτι,
1 + 1/2 ποτήρι του νερού νερό χλιαρό,
180 γρ. μαγιά νωπή,
6 αυγά,
750 γρ. ζάχαρη,
600 γρ. ζεστό γάλα,
300 γρ. φυτίνη λιωμένη,
1 αυγό χτυπημένο για το άλειμμα,
σουσάμι ή φιλέ αμυγδάλου


Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη.

Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και παίρνουμε αλεύρι από το συνολικό, τόσο ώστε να πετύχουμε ένα πηχτό χυλό.

Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει (θέλει περίπου ένα τέταρτο). Ρίχνουμε μέσα στη λεκάνη με το αλεύρι το μαχλέπι, το κακουλέ και το αλάτι.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Σιγά σιγά ρίχνουμε μέσα το ζεστό γάλα. Αφού φουσκώσει η μαγιά, τη ρίχνουμε στη λεκάνη με το αλεύρι, ρίχνουμε και το μείγμα των αυγών και ξεκινάμε το ζύμωμα.

Η ζύμη αρχικά θα είναι νερουλή και θα κολλάει στα χέρια. Στη συνέχεια, ρίχνουμε σταδιακά στη ζύμη τη λιωμένη φυτίνη. Κάθε φορά που ρίχνουμε φυτίνη, ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να την απορροφήσει και μετά ρίχνουμε την επόμενη δόση.

Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο. Αφού φουσκώσει, τη ξεφουσκώνουμε και πλάθουμε τσουρέκια. Τα βάζουμε σε απόσταση το ένα από το άλλο σε λαμαρίνες και τα αφήνουμε να φουσκώσουν.

Αλείφουμε με αυγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι ή φιλέ αμυγδάλου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις μέχρι να ροδίσουν.