Πατάτες φούρνου σκορδάτες και τυρένιες, της Αριστέας Τσουρέκη

Πατάτες φούρνου σκορδάτες και τυρένιες, της Αριστέας Τσουρέκη

Υλικά

10 πατάτες για φούρνο (κίτρινες),
6 σκελίδες σκόρδο ακαθάριστες,
3 κλαδάκια δεντρολίβανο,
1/2 φλυτζάνι λάδι,
1 κουτ. σούπας βούτυρο,
ξύσμα από λεμόνι,
100 γρ. τυρί φέτα ή κασέρι,
αλάτι,
πιπέρι


Εκτέλεση

1. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε στα δύο, στη μακριά τους πλευρά.

2. Τις βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό που τις σκεπάζει και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (όχι να λιώσουν).

3. Σε ταψί ρίχνουμε το μισό λάδι, το βούτυρο και τις πατάτες στραγγισμένες και ζεστές. Έπειτα ρίχνουμε, αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το δενδρολίβανο, τα σκόρδα, το ξύσμα και το υπόλοιπο λάδι. Βγάζουμε τις πατάτες από το φούρνο και ρίχνουμε το μείγμα από το μπολ. Ανακατεύουμε απαλά.

5. Ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμα και πριν το κλείσουμε, προσθέτουμε το τυρί να λιώσει.

6. Σερβίρεται ζεστό σαν κύριο πιάτο ή γαρνιτούρα για ψητά κρέατα.

Καλή όρεξη!