Πεϊνιρλί, της Χαράς Κουτεντάκη

Πεϊνιρλί, της Χαράς Κουτεντάκη

Υλικά

Για τη ζύμη
3 κούπες αλεύρι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 20 γρ. νωπή μαγιά
2 κουταλάκια γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
3 κουταλιές σπορέλαιο ή βούτυρο λιωμένο
1 κούπα νερό χλιαρό (40 βαθμούς περίπου) ή γάλα
λιωμένο βούτυρο για την επικάλυψη

Για τη γέμιση
σάλτσα ντομάτας
ζαμπόν,
γκούντα
φέτα
πιπεριά
αυγό


Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, βάλε το αλεύρι, την ξηρή μαγιά (αν χρησιμοποιήσεις νωπή θα τη διαλύσεις στο νερό), τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακάτεψε. Άνοιξε μια λακουβίτσα στο κέντρο και πρόσθεσε το λάδι και το νερό. Ζύμωσε 5 λεπτά περίπου, μέχρι να έχεις μια ζύμη λεία και μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.Σκέπασέ την με μια πετσέτα και άφησέ την σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.

Όταν είναι έτοιμη την πατάς να ξεφουσκώσει και την χωρίζεις σε μπαλάκια ανάλογα με το μέγεθος που θέλεις να έχουν τα πεϊνιρλί σου. Παίρνεις το κάθε μπαλάκι και σε αλευρωμένη επιφάνεια με ένα πλάστη του δίνεις το σχήμα βαρκούλας (στενόμακρο οβάλ).

Στο κέντρο προσθέτεις τα υλικά που σ αρέσουν. Εγώ βάζω σάλτα ντομάτας-γκούντα-πιπεριές,ή γκούντα-αυγό ή σάλτσα ντομάτας-φέτα-ρίγανη. Κλείνεις γυρνώντας τις άκρες και βάζοντας τες από κάτω έτσι ώστε κλείσουν οι γωνίες, να μένει ένα μικρό άνοιγμα στο κέντρο και να πάρουν το γνωστό σχήμα.

Αραδιάζεις σε ταψί το ένα δίπλα στο άλλο. Αφήνω να φουσκώσουν για λίγα λεπτά σε ζεστό μέρος. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 15 περίπου λεπτά. Πρέπει να ροδίσουν καλά. Μόλις τα βγάλεις από τον φούρνο άλειψε τα με το λιωμένο βούτυρο να γυαλίσουν.