Πίτα γύρο απ' όλα, της Γεωργίας Γρηγοριάδου (nostimessyntagesthsgwgws)

Πίτα γύρο απ’ όλα, της Γεωργίας Γρηγοριάδου (nostimessyntagesthsgwgws)

Υλικά

1.150 γρ. πανσέτα χωρίς κόκαλο ψιλοκομμένη,
4 πατάτες κομμένες σε ροδέλες,
2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες,
3 μεγάλες ντομάτες χωρίς τη σάρκα κομμένες σε φέτες,
2 μεγάλες κ.σ. σπιτικό τζατζίκι,
αλάτι,
μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
μπόλικη πάπρικα,
ελαιόλαδο,
6 σπιτικά χωριάτικα φύλλα


Εκτέλεση

Πρώτη μας κίνηση: βάζουμε τις πατάτες στη λαμαρίνα του φούρνου μας, που είναι στρωμένη με λαδόκολλα.
Οι πατάτες να είναι αλατισμένες και καλά λαδωμένες, ώστε να ψηθούν και να γίνουν σαν τηγανιτές.
Σε αντικολλητικό, μεγάλο τηγάνι βάζουμε την ψιλοκομμένη πανσέτα.
Την σοτάρουμε, μέχρι να δούμε ότι αρχίζει να παίρνει χρώμα σιγά σιγά.

Τότε, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε όλα μαζί, μέχρι τα κρεμμύδια να μαραθούν.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και ανακατεύουμε καλά, αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε και το τζατζίκι.
Ανακατεύουμε και πάλι πολύ καλά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Έχουμε έτοιμη τη ζύμη για το άνοιγμα των φύλλων, όπως εδώ.

Αλείφουμε το ταψί μας καλά με ελαιόλαδο και στρώνουμε 3 φύλλα από κάτω λαδωμένα-ραντισμένα ένα ένα ξεχωριστά, αφήνοντας να εξέχουν εκτός ταψιού τα φύλλα, που περισσεύουν.
Απλώνουμε τη γέμιση που έχουμε στο τηγάνι μας. Από πάνω, καλύπτουμε με τις ντομάτες και τέλος, με τις πατάτες, για να καλύψουν όλη τη γέμιση.

Πασπαλίζουμε με μπόλικη πάπρικα και γυρνάμε τα φύλλα προς τα μέσα.
Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα ραντισμένα ένα ένα με ελαιόλαδο. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, την ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ελάχιστο νεράκι και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για 45 λεπτά, ανάλογα το φούρνο μας.

Τρώγεται ζεστή και κρύα, το ίδιο ευχάριστα.