Πίτα με ψευτοσφολιάτα, της Στέλλας Βαξεβάνη

Πίτα με ψευτοσφολιάτα, της Στέλλας Βαξεβάνη

Υλικά

1 κούπα νερό,
1 κουτ. γλ. ξίδι,
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο,
1 αυγό,
1 κουτ. γλ. αλάτι,
4 ποτήρια του νερού αλεύρι,
250 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου σχεδόν λιωμένη (χωρισμένη στη μέση, χρησιμοποιούμε τη μισή για κάθε μπάλα ζύμης),
τριμμένη φέτα για τη γέμιση (μπορούμε να βάλουμε ό,τι γέμιση μας αρέσει)


Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα λεκανάκι το νερό, το ξίδι, το αυγό, το αλάτι, το ελαιόλαδο και τα 3 ποτήρια αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.

Έχουμε και το 4ο ποτήρι αλεύρι, το οποίο το ρίχνουμε σταδιακά, γιατί μπορεί να μη χρειαστεί να το βάλουμε όλο. Το αποτέλεσμα που θέλουμε είναι μία ζύμη μαλακή και εύπλαστη.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μπάλες. Την κάθε μπάλα, την ανοίγουμε σε φύλλο. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με τη μαλακή μαργαρίνη και διπλώνουμε το φύλλο 7-8 φορές, δημιουργώντας ένα ρολό και αλείφωντας με μαργαρίνη κάθε φορά που διπλώνουμε.

Το ρολό που φτιάξαμε το διπλώνουμε 5-6 φορές, δημιουργώντας ένα σαλιγκάρι και αλείφωντας με μαργαρίνη κάθε φορά που διπλώνουμε. Την ίδια διαδικασία κάνουμε και με την άλλη μπάλα ζύμης.

Τυλίγουμε το κάθε σαλιγκάρι σε μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 3 ώρες. Βγάζουμε από το ψυγείο και ανοίγουμε το κάθε σαλιγκάρι σε ένα φύλλο.

Βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί λαδόκολλα, βάζουμε ένα φύλλο κάτω, ρίχνουμε από πάνω τη γέμιση και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο.

Ενώνουμε καλά τα δύο φύλλα γύρω γύρω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια για περίπου 1 ώρα.

Όταν τη βγάλουμε από το φούρνο, θα έχει φουσκώσει αρκετά, καλύπτουμε το ταψί με μία βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε να κρυώσει.

Έπειτα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.