Πίτα με ρυζόγαλο και ανθότυρο, της Ελπίδας Χαραλαμπίδου (elpidaslittlecorner)

Πίτα με ρυζόγαλο και ανθότυρο, της Ελπίδας Χαραλαμπίδου (elpidaslittlecorner)

Υλικά

Για τη ζύμη
350 γρ. αλεύρι για όλες της χρήσεις,
2 κ.σ. ελαιόλαδο,
1/4 κ.γ. ζάχαρη,
1 φλ. περίπου χλιαρό νερό,
1/2 κ.γ. αλάτι,
1 κ.γ. ρακί ή ξύδι

Για την κρέμα
400 γρ. ρυζόγαλο,
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού,
2 αυγά,
1 κ.γ. υγρή βανίλια,
70 γρ. ζάχαρη,
1 κ.γ. βούτυρο,
150 γρ. ανθότυρο,
1/4 κ.γ. μαστίχα,
80 ml. γάλα,
1-2 κ.σ. σιμιγδάλι (αν χρειαστεί, για να σφίξει η κρέμα)

Μετά το ψήσιμο
μέλι,
άχνη ζάχαρη,
κανέλα,
καλαμποκέλαιο και λίγο βούτυρο σοφτ για τα φύλλα


Εκτέλεση

Κάνουμε την ζύμη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
Για την κρέμα, βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ρυζόγαλο, το ξύσμα, το γάλα και τη ζάχαρη.
Χτυπάμε λίγο τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα με το ρυζόγαλο.

Ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη και μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το βούτυρο.
Αν το μείγμα έχει υγρά, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε 2-3 λεπτά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη μαστίχα κι αφήνουμε να κρυώσει.

Τις κρέμες τις σκεπάζουμε πάντα με σελοφάν να ακουμπάει την κρέμα.
Μπορούμε να φτιάξουμε την κρέμα από το προηγούμενο βράδυ.
Η γέμιση όταν φτιάχνουμε πίτα πρέπει να είναι πάντα κρύα.

Χωρίζω στα 4 τη ζύμη και ανοίγω το πρώτο φύλλο για την πίτα.
Αλείφω με λάδι το ταψί και το φύλλο, ξανά άλλο ένα φύλλο πάλι λάδι και από πάνω κρέμα.
Πάνω από την κρέμα ρίχνω και ένα φύλλο πατσαβουριαστό.

Τελειώνω με το τέταρτο φύλλο, λαδώνω πάντα καλά όλα τα φύλλα και κλείνω την πίτα.
Ψήνω την πίτα στους 190 βαθμούς για 35 με 40 λεπτά περίπου, πάντα σε προθερμασμένο φούρνο (εγώ την έψησα στον αέρα).
Μόλις ψηθεί η πίτα, την κόβουμε και περιχύνουμε με μέλι, άχνη και κανέλα.

Μυστικά:
Μπορεί να γίνει και σοκολατένια με σάλτσα φράουλα ή κεράσι.
Μπορείτε ακόμα να την περιχύσετε με σοκολάτα, παίξτε στην κουζίνα!

http://elpidaslittlecorner.blogspot.gr/