Ποντιακές πίτες με τυρί, της Ιωάννας Τσοχαταρίδου

Ποντιακές πίτες με τυρί, της Ιωάννας Τσοχαταρίδου

Υλικά

Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι για όλες της χρήσεις,
200 γραμμ. βούτυρο,
2 ποτήρια γιαούρτι ή ξινόγαλα,
1 αυγό,
1 κ.σ κοφτό αλάτι,
1 κ.γ ζάχαρη,
1 κ.γ Baking Powder,
1 κ.γ σόδα μαγειρική,

Για τη γέμιση
Διάφορα τυριά της αρεσκείας σας, εγώ χρησιμοποιώ αναρή και τυρί Gouda,
50 γραμμ. βούτυρο,
*Μπορείτε αντί για τυριά να κάνετε και οποιαδήποτε γέμιση της αρεσκείας σας. Εγώ κάνω και με σπανάκι, με πουρέ ή παστουρμά.


Εκτέλεση

Τρίβουμε το βούτυρο με το αλεύρι απαλά για να ενοποιηθούν. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και το Baking Powder, και ανακατεύουμε.

Σε ένα άλλο μπολ τοποθετούμε το γιαούρτι, ρίχνουμε τη σόδα και ανακατεύουμε. Μόλις δούμε το γιαούρτι να φουσκώνει, το ρίχνουμε στο αλεύρι, προσθέτουμε και το αυγό, και ζυμώνουμε τη ζύμη. Η ζύμη δεν θέλει πολύ ζύμωμα. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε αλεύρι. Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια.

Μοιράζουμε τη ζύμη σε 10 με 12 μπαλίτσες αναλόγως πόσο μεγάλες θέλουμε να είναι η πιτούλες.
Στην συνέχεια παίρνουμε την κάθε μπάλα, την πατάμε λίγο στη μέση και τοποθετούμε τη γέμιση. Κλείνουμε την πίτα. Με τη χρήση του πλάστη απλώνουμε την πίτα αναλόγως.

Ψήστε τες στο φούρνο στους 180 βαθμούς C αέρα, περίπου 30 λεπτά (αλείφοντάς τες πρώτα με αυγό), ή σε αντικολλητικό ζεστό τηγάνι χωρίς λάδι. Μόλις ψηθούν μπορείτε να τις αλείψετε με λίγο βούτυρο.

*Τις πίτες μπορείτε να τις ετοιμάσετε, να τις βάλετε στην κατάψυξη και να τις ψήσετε όταν χρειάζεται.
Καλή επιτυχία.