Πορτοκαλόπιτα, της Μυρτώς Βαρελά

Πορτοκαλόπιτα, της Μυρτώς Βαρελά

Υλικά

400 γραμ. φύλλα κρούστας
250 γραμ. βούτυρο
200 γραμ. ζάχαρη
200 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
20 γραμ. μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
4 αβγά
ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για το σιρόπι
250 γραμ. νερό
400 γραμ. ζάχαρη
400 ml. χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για τις γλυκές φέτες πορτοκαλιού
2 πορτοκάλια
2 φλ. νερό
1 φλ. ζάχαρη
1 φύλλο αρμπαρόριζας

Για τη διακόσμηση
γλυκές φέτες πορτοκαλιού
γλυκό του κουταλιού βύσσινο


Εκτέλεση

Για το σιρόπι
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα πορτοκάλι. Προσθέτουμε προαιρετικά και ένα ξύλο κανέλλας. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 10-12 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για τις γλυκές φέτες πορτοκαλιού
Βράζουμε τις φέτες από τα πορτοκάλια, με νερό και ζάχαρη, για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τις κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια.

Κόβουμε σε λωρίδες τα φύλλα κρούστας και τα αναμαλλιάζουμε για να ξεραθούν. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και τα αβγά. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με ένα σύρμα και ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέτουμε μέσα τα φύλλα κρούστας σε μακριές λωρίδες και ανακατεύουμε. Απλώνουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψί. Το μείγμα να έχει ύψος περίπου ένα δάχτυλο, για να γίνει λεπτή.

Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς C, στον αέρα, για 25-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Αφού ψηθεί, την σιροπιάζουμε ζεστή, σιγά-σιγά, με το κρύο σιρόπι, μέχρι να το απορροφήσει. Την κόβουμε σε κομμάτια, στολίζουμε με τις γλυκές φέτες πορτοκαλιού, προσθέτουμε γλυκό του κουταλιού βύσσινο και σερβίρουμε.