Πορτοκαλόπιτα, της Ζωής Κακοτρίχη

Πορτοκαλόπιτα, της Ζωής Κακοτρίχη

Υλικά

1 πακέτο φύλλα Κρούστας,
250 γρ. καλαμποκέλαιο,
250 γρ. ζάχαρη,
ξύσμα από 3 πορτοκάλια,
20 γρ. Μπέικιν Πάουντερ,
1 βανίλια,
5 αβγά χτυπημένα,
500 γρ. πρόβειο γιαούρτι

Για το σιρόπι
600 γρ. ζάχαρη,
500 γρ. νερό,
ξύσμα και χυμό από 2 πορτοκάλια


Εκτέλεση

Ανοίγουμε το φύλλο από τη συσκευασία και το απλώνουμε να στεγνώσει για 15′. Σε μπολ, βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια, τα αυγά και το γιαούρτι.

Με σύρμα τα χτυπάμε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ψιλοκόβουμε το στεγνό, πλέον, φύλλο και το ανοίγουμε με τα δάχτυλα, ώστε να ξεχωρίσει κομμάτι κομμάτι. Το προσθέτουμε στα υγρά υλικά.

Ανακατεύουμε πολύ καλά, ώστε να βραχούν τα φύλλα από τα υγρά υλικά. Λαδώνουμε μακρόστενο ταψί ή ατομικά φορμάκια και αδειάζουμε την πορτοκαλόπιτα. Πρέπει να είναι λεπτή σε πάχος. Ισιώνουμε την επιφάνεια με κουτάλι. Αφήνουμε να σταθεί για 15′ σε θερμοκρασία δωματίου.

Τη ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC στις αντιστάσεις. Ψήνουμε για περίπου 35′, μέχρι να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί. Σιροπιάζουμε τη ζεστή πορτοκαλόπιτα με το κρύο σιρόπι.

Για το σιρόπι

Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. Βράζουμε για 5′. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα. Αφήνουμε να κρυώσει. Περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι τη ζεστή πορτοκαλόπιτα.