Πουτίγκα θεϊκή, της Ειρήνης Τσάτσου

Πουτίγκα θεϊκή, της Ειρήνης Τσάτσου

Υλικά

Για το παντεσπάνι
9 αυγά
9 φλιτζανάκια του καφέ ζάχαρη
9 φλιτζανάκια του καφέ καρύδια τριμμένα
9 φλιτζανάκια του καφέ φρυγανιά τριμμένη
1 μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
*(όπου φλιτζανάκια καφέ, φλιτζανάκια του ελληνικού καφέ)

Για το σιρόπι
4 κούπες ζάχαρη
6 κούπες νερό
λίγο λεμόνι
*(όπου κούπες, κούπες του τσαγιού)

Για την κρέμα
1 κιλό και ένα ποτήρι φρέσκο γάλα
1 κούπα του τσαγιού αλεύρι
2 κουταλιές τις σούπας καστερ
2 βανίλιες
1 και μισή κούπα ζάχαρη
125 γραμ. βιταμ
1 αυγό
250 ml φυτική κρεμά (κατά προτίμηση TORRE)


Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το 1 κιλό φρέσκο γάλα και τα 125 γραμ. βιτάμ να βράσουν.

Σε ένα άλλο μπολάκι βάζουμε το 1 ποτήρι γάλα την 1 κούπα αλεύρι τις 2 κουταλιές καστερ τις 2 βανίλιες και τη 1 και μίση κούπα ζάχαρη και τα ανακατεύουμε καλά. Μόλις πάρει μια μικρή βράσει το γάλα με το βιταμ ρίχνουμε μέσα το το μείγμα με το γάλα και τα στέρεα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά και συχνά να μην μας πιάσει και να γίνει μία κρέμα σφιχτή.

Πριν την αποσύρουμε από την φωτιά χτυπάμε και το αυγό και το ρίχνουμε μέσα στο μείγμα με την κρέμα και ανακατεύουμε καλά για να μην μας κόψει το αυγό. Αφού αποσύρουμε την κρέμα από την φωτιά την σκεπάζουμε με μεμβράνη αλλά να την ακουμπάει να μην έχει κενό και μας πιάσει κρούστα. Την αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά (εγώ την κάνω από το βράδυ και την τελειώνω το πρωί η αν είναι χειμώνας την βγάζω στην βεράντα).

Αφού έχει κρυώσει πολύ καλά παίρνουμε ένα μίξερ χειρός και χτυπάμε την κρέμα ελαφρός να σπάσει και σιγά σιγά ρίχνουμε μέσα και την φυτική κρεμά μέχρι να γίνει μια πολύ ωραία μους και στην υφή και στην γεύση (την φυτική κρέμα την ρίχνουμε λίγο λίγο και χτυπάμε με το μίξερ γιατί υπάρχει και μια πιθανότητα να μην σας την πάρει όλη)

Σε ένα μίξερ χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη να αφρατέψουν και ρίχνουμε την τριμμένη φρυγανιά το μπέικιν και τις βανίλιες και ανακατεύουμε και προς το τέλος ρίχνουμε και τα τριμμένα καρύδια και χτυπάμε για λίγο ακόμη.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί (εγώ χρησιμοποιώ ορθογώνιο ταψί 25x35cm) και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C στις αντιστάσεις πάνω κάτω μέχρι να το δούμε να φουσκώσει και να ροδίσει (ανάλογα με τον κάθε φούρνο).

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη να βράσουν μέχρι να κάνουμε ένα ωραίο σιρόπι λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε και το λεμόνι.

Σιροπιάζουμε η ζεστό το σιρόπι και κρύο το γλυκό η χλιαρά και τα δυο.

Σερβίρουμε σε ποτηράκια παγωτού (βάζουμε ένα μεγάλο κομμάτι από το γλυκό και από πάνω βάζουμε την κρέμα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε και τριμμένα καρύδια)

*Κρατάμε την κρέμα σε μπολ και την σερβίρουμε πάνω από το γλυκό δεν την ρίχνουμε στο ταψί τα έχουμε χωριστά και τα δυο.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!!