Πρασόπιτα, της Ελένης Αλεξοπούλου

Πρασόπιτα, της Ελένης Αλεξοπούλου

Υλικά

1 πακέτο χωριάτικα φύλλα,
75 γραμμάρια ελαιόλαδο,
5 μέτρια πράσα (τρυφερά κομμένα σε ροδέλες),
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια (κομμένα σε ροδέλες),
1/3 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 λίτρο γάλα,
2/3 φλιτζανιού ζωμό κότας
500 γραμμάρια φέτα τριμμένη,
100 γραμμάρια κίτρινα τυριά τριμμένα,
2 γεμάτες κουταλιές μαϊντανό,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
2 αυγά χτυπημένα,
αλάτι


Εκτέλεση

Βάλτε σε κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί.Προσθέστε το πράσο, το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.Σοτάρετε για περίπου 10 λεπτά.

Ανακατεύοντας προσθέστε το αλεύρι. Συνεχίστε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμη και σιγά σιγά προσθέστε το γάλα και το ζωμό κότας ζεστά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πάρει βράση και να πήξει. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και το μαϊντανό. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει τελείως. Προσθέστε τα τυριά και ανακατέψτε καλά.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 °C. Λαδώστε καλά ένα ταψί και στρώστε τα μισά και 1 ένα ακόμη φύλλο από το πακέτο στο πάτο του, λαδώνοντας ανάμεσα τους. Βάλτε τη γέμιση και στρώστε τη να έχει παντού το ίδιο πάχος. Στρώστε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα σουρωτά και γυρίστε τα μαζί με τα άκρα των φύλλων που στρώσατε από κάτω σε κόθρο. Χαράξτε τη πίτα. Δεν χαράζουμε μέχρι κάτω, μόνο τα πάνω φύλλα. Ραντίζουμε τη πίτα και τις χαρακιές με ελαιόλαδο και πεταχτά, με τα δάχτυλα, ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό.

Ψήνουμε την πίτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220 °C, στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα για περίπου 20 λεπτά.Αφού χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία στους 180 °C ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά και να ξεκολλήσει η βάση της από το ταψί. Το τελευταία 10 λεπτά, ψήνουμε μόνο με την κάτω αντίσταση, για πιο τραγανό αποτέλεσμα. Είναι έτοιμη όταν ξεκολλήσει από το ταψί.

Καλή επιτυχία!