Προφιτερόλ με σος τζιαντούγια, της Βασιλικής Νικοπούλου

Προφιτερόλ με σος τζιαντούγια, της Βασιλικής Νικοπούλου

Υλικά

Για τη ζύμη σου
250 γραμ. νερό
125 γραμ. βούτυρο αγελάδας
1 κ.γ αλάτι
10 γραμ. ζάχαρη
140 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αυγά μεσαίου μεγέθους, κατά προτίμηση βιολογικά

Για τη γέμιση
450 γραμ. σοκολάτα λευκή, ψιλοκομμένη
300 γραμ. γάλα φρέσκο, πλήρες
1 κλωναράκι φυσική βανίλια ή δυο βανίλιες
5 γραμ. ζελατίνη (1 φύλλο των 5 γραμμάριων ή περισσότερα μικρότερου βάρους)
500 γραμ. κρεμά γάλακτος (35%-36%λιπαρα), χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη (σαν γιαούρτι)

Για τη σος τζιαντούγια 
300 γραμ. σοκολάτα τζιαντούγια (ή κουβερτούρα πραλίνα), ψιλοκομμένη
300 γραμ. κρεμά γάλακτος (35%-36% λιπαρά)


Εκτέλεση

Για τα σου
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ενωθούν όλα τα υλικά, ανακατεύοντας με σύρμα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Ανακατεύουμε γρήγορα, προσέχοντας να μην κολλήσει το μείγμα, και αφήνουμε, μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας (θα χρειαστεί περίπου 7 λεπτά).

Αδειάζουμε το μείγμα, σε μια επιφάνεια ψησίματος από σιλικόνη, ή σε μια λαδόκολλα, και το αφήνουμε να κρυώσει. Κρύο πια, το μαζεύουμε με μια σπάτουλα και το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ. Το χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με το φτερό, προσθέτοντας ένα ένα τα αυγά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C. Βάζουμε το μείγμα σε σακουλάκι ζαχαροπλαστικής, στην άκρη του οποίου έχουμε προσαρμόσει ένα φαρδύ στρογγυλό κορνέ χωρίς δοντάκια. Καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και σχηματίζουμε πάνω της μικρά, στρογγυλά σου. Ψήνουμε, για 15 -20 λεπτά (στις αντιστάσεις). Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Για τη γέμιση
Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα σε μπεν μαρί. Ανακατεύουμε τη σοκολάτα για να μην καεί, όσο λιώνει. Σε ένα μπολ με πολύ κρύο νερό, μουλιάζουμε τη ζελατίνη.

Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και τη βανίλια και μόλις πάρει βράση το γάλα, την αποσύρουμε .Στύβουμε τη ζελατίνη και τη ρίχνουμε στο καυτό γάλα. Ανακατεύουμε ώστε να λιώσει καλά και στη συνέχεια, προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε και πάλι καλά και αφήνουμε στην άκρη το μείγμα, να κρυώσει λίγο (να φτάσει γύρω στους 35 βαθμούς). Τότε, ενσωματώνουμε την παχύρρευστή κρεμά γάλακτος, ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα ή με μαρίζ.

Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για δυο ώρες μέχρι να πήξει. Έπειτα το μεταφέρουμε σε μια σακούλα κορνέ, στην άκρη της οποίας έχουμε προσαρμόσει ένα στρογγυλό στόμιο χωρίς δοντάκια. Τρυπάμε τα σου στο κάτω μέρος και τα γεμίσουμε με το κορνέ. Τα μοιράζουμε σε ποτήρια (αν σας περισσέψουν σου, τα διατηρείτε σε αεροστεγές κουτί εκτός ψυγείου για επόμενη χρήση). Βάζουμε τα ποτήρια με τα σου στο ψυγείο,  μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος

Σος τζιαντούγια
Βράζουμε την κρέμα και την αδειάζουμε πάνω από την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ώστε να λιώσει εντελώς. Περιχύνουμε τα σου, με τη ζεστή σος, λίγο πριν σερβίρουμε.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμα σου (περίπου 30), που θα βρούμε σε σουπερμάρκετ .Μπορούμε, επίσης, να τα παραγγείλουμε από κάποιο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής.

Μια συνταγή που όταν τη δοκιμάσετε θα εκπλαγείτε από το γευστικό αποτέλεσμα.

Καλή Επιτυχία!!!