Πρωτοχρονιάτικη κρεατόπιτα (παραδοσιακό Κόνιτσας), του Κωνσταντίνου Γκολέμη

Πρωτοχρονιάτικη κρεατόπιτα (παραδοσιακό Κόνιτσας), του Κωνσταντίνου Γκολέμη

Υλικά

αλεύρι σκληρό κίτρινο
4 αυγα
1,5 με 2 κιλα κρέας αρνίσιο ή κατσικίσιο (παχύ κομμένο σε μερίδες)
4 κρεμμύδια ξερα
1 σκελιδα σκορδο
δυόσμο
1 κ.σ ξύδι
αλάτι
πιπέρι


Εκτέλεση

Τα φύλλα είναι όλα χειροποίητα και επειδή η συνταγή έχει περάσει από στόμα σε στόμα στην οικογένεια, οι δοσολογίες είναι με το μάτι! Οπότε για κάθε φύλλο που είναι να φτιαχτεί για τη συνταγή βάζουμε 1 χούφτα αλεύρι. Στο σύνολο θα χρειαστούμε 13 φύλλα. Το αλεύρι σημαντικό είναι να το περάσουμε και από κόσκινο.

Αρχικά φτιάχνουμε τα 10 φύλλα στα οποία θα χρησιμοποιήσουμε και 4 αυγά.
Ζυμώνουμε το ζυμάρι βάζοντας στο αλεύρι το νερό λίγο λίγο (όσο πάρει που λέει και η γιαγιά μας), αλάτι και τα αυγά. Ανοίγουμε τα φύλλα μας λεπτά και τα ψήνουμε στο φούρνο της κουζίνας μέχρι να ξεραθούν. Τα αφήνουμε να πάρουν αέρα μια νύχτα.

Την επόμενη φτιάχνουμε το κρέας, πλένοντας το καλά και αλατοπιπερώνοντάς το αρκετά. Έπειτα το τσιγαρίζουμε στην κατσαρόλα βάζοντας τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το δυόσμο. Μετά, προσθέτουμε το νερό και το βράζουμε αρκετά ώστε να μείνει αρκετός ζωμός.

Ζυμώνουμε τα 3 νέα φύλλα τα οποία αυτή την φορά δεν βάζουμε αυγό αλλά 1 κουταλιά ξύδι. Ανοίγουμε τα φύλλα μας αρκετά μεγάλα, ώστε ξεπερνάνε αρκετά το στρογγυλό βαθύ ταψί μας και να προεξέχουν. Στρώνουμε σε λαδωμένο αρκετά ταψί, ένα ένα τα φύλλα μας, τα οποία τα λαδώνουμε ενδιάμεσα.

Σπάμε από πάνω τώρα τα 10 ψημένα φύλλα μας και τα σπρώχνουμε και στις άκρες με προσοχή ώστε να γίνει κόθρος. Μετά γυρνάμε αυτά που προεξέχουν μέσα και βάζουμε τις μερίδες του κρέατος στη μέση της πίτας, λαδώνουμε με το πινέλο τον κόθρο και βάζουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο πουρνό. Ψήνουμε στους 190 βαθμούς C στον αέρα ή στις αντιστάσεις στους 200 πάνω κάτω.

Βγάζουμε μόλις ροδίσει και τοποθετούμε το ζωμό που έχουμε κρατήσει από το κρέας επάνω στο κρέας και τα ψημένα φύλλα και ξανά βάζουμε στο φούρνο για περίπου 15 λεπτά για να μουσκέψουν τα φύλλα.

Μόλις ολοκληρωθεί μπορείτε να βάλετε και το φλουρί από κάτω καθώς την τρώμε μόνο την πρωτοχρονιά!

Καλή όρεξη. Φτιάξτε την, είναι απλά θεική!