Το ψωμάκι της γιαγιάς μου, της Έλενας Αλεξανδρή

Το ψωμάκι της γιαγιάς μου, της Έλενας Αλεξανδρή

Υλικά

1 κιλό αλεύρι (βάζω ζέας)
2 κ.γ αλάτι
λίγη ρίγανη
λίγο ξύδι
2 φακελάκια μαγιά
1 πρέζα ζάχαρη
καρύδια
σουσάμι
νερό όσο πάρει
λάδι


Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζω το αλάτι και από πάνω του το αλεύρι. Κάνω μια γούβα και βάζω μέσα λίγο λαδάκι, το ξύδι, ρίγανη και τα καρύδια σε μικρά κομματάκια. Ανακατεύω.

Σε ένα ποτήρι βάζω τη ζάχαρη, τη μαγιά και χλιαρό νερό. Ανακατεύω και το ρίχνω στο μείγμα μου.

Προσθέτω νεράκι μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη. Αφήνω να ξεκουραστεί. Έπειτα, τη βάζω στη γάστρα ή σε φόρμες. Πρίν, έχω λαδώσει τη γάστρα ή τις φόρμες μου και έχω ρίξει σουσάμι για να κολλήσει στο ζυμαράκι. Το ίδιο κάνω και από πάνω. Λαδώνω το ζυμαράκι και βάζω το σουσάμι και αν θέλω και λίγη ρίγανη.

Αφήνω να φουσκώσει. Αν είναι ζέας το αλεύρι, δεν φουσκώνει πολύ.

Ανάβω το φούρνο και για μισή ώρα ψήνω στους 230 βαθμούς C. Χαμηλώνω στους 200 και συνεχίζω το ψήσιμο για 20-30 λεπτά ακόμα.