Ψυχόπιτα, της Λεμονιάς Βασιλειάδη

Ψυχόπιτα, της Λεμονιάς Βασιλειάδη

Υλικά

1 ποτήρι καλαμποκέλαιο,
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι,
1 ποτήρι πορτοκαλάδα με ανθρακικό,
1 ποτήρι λευκό κρασί,
2 ποτήρια ζάχαρη,
2 φαρίνες (εκτός 2 ποτήρια),
1 μπέικιν,
από 1 πρέζα μαχλέπι, κανέλα, γαρύφαλλο, μαστίχα


Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το λάδι με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τις πορτοκαλάδες, το κρασί, τα μυρωδικά και τέλος, το αλεύρι, ανακατεμένο με το μπέικιν.
Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά, βάζουμε σε ένα ταψί λίγο λάδι και αλευρώνουμε.
Ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, ελέγχοντας με σουβλί ή με μαχαίρι.
Αν βγαίνει καθαρό, τότε η πίτα μας είναι έτοιμη.

Μία πίτα η οποία είναι νηστίσιμη. Στο νησί μου, τη Ρόδο, την φτιάχνουμε κάθε ψυχοσάββατο μαζί με τα κόλλυβα και τα μοιράζουμε για να «ηρεμήσουν» οι ψυχές, όπως έλεγαν τότε οι παλιοί. Δεν το συνηθίζουν πολλοί, αλλά όσοι το ξέρουν αυτό το έθιμο, κι αν θέλουν, φτιάχνουν αυτή την πίτα. Η συνταγή που σας δίνω μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν συνταγή για φανουρόπιτα.