Ρυζάκι με κοτόπουλο, του Ιωάννη Καρακασίδη

Ρυζάκι με κοτόπουλο, του Ιωάννη Καρακασίδη

Υλικά

2 φιλέτα κοτόπουλο,
300 γραμμάρια ρύζι μπασμάτι,
ελαιόλαδο,
λεμόνι,
αλάτι,
πιπέρι,
ρίγανη


Εκτέλεση

Βάλτε τα φιλέτα του κοτόπουλου σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο νερό. Το νερό θα πρέπει να φτάνει λιγότερο από τη μέση των φιλέτων. Τα αφήνουμε να βράσει το νεράκι.

Στο μεταξύ βάζουμε σε μια κατσαρόλα μια κ.σ. ελαιόλαδο και το ρύζι. Το ανακατεύουμε με μια κουτάλα να πάει το λαδάκι παντού και να ξανθύνει λίγο το ρύζι. Προσθέτουμε τη διπλάσια ποσότητα νερού (απ’ ό,τι ρύζι), βάζουμε λίγο αλάτι, ανακατεύουμε λίγο και αφήνουμε να βράσει.

Τα φιλέτα μας θα πρέπει να βράζουν πλέον. Σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι και χαμηλώνουμε λίγο και τη φωτιά.

Το ρύζι δεν το ανακατεύουμε. Το αφήνουμε στην ησυχία του να βράσει. Θα δούμε πως θα κάνει “τρυπίτσες” από τις οποίες φεύγει ο ατμός. Το αφήνουμε έτσι (χωρίς να ανακατέψουμε είπαμε) μέχρι να δούμε πως από αυτές τις τρυπίτσες δε βλέπουμε καθόλου νεράκι πλέον.

Τα φιλέτα μας μπορούμε να τα κόψουμε και στη μέση, ώστε να βράσουν λίγο πιο γρήγορα και να είμαστε και σίγουροι πως θα ψηθούν μέχρι μέσα. Το ζουμάκι θα είναι λίγο, δε μας πειράζει. Τα αφήνουμε σκεπασμένα να συνεχίσουν το βράσιμο. Προσέχουμε φυσικά να μη μείνουν εντελώς χωρίς υγρά. Εάν γίνει αυτό πριν βράσει το κοτόπουλο, τότε προσθέτουμε λίγο νεράκι.

Όταν δούμε πως στο ρύζι μας δεν υπάρχει πλέον νεράκι καθόλου, σβήνουμε το μάτι, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και βάζουμε το καπάκι. Θα το αφήσουμε έτσι για 5 λεπτά, μέχρι να γίνει και το κρέας μας.

Όταν τα υγρά σωθούν και το κοτοπουλάκι μας βράσει, θα το αφήσουμε λίγο παραπάνω μέσα στο τηγάνι. Θα πάρει ένα ωραίο χρωματάκι. Το γυρνάμε και από τις δυο πλευρές. Δε θα το αφήσουμε να καεί, απλώς να ροδίσει λιγάκι. Κλείνουμε το μάτι, καθώς είναι έτοιμο.

Ρίχνουμε από πάνω λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και λίγο λεμόνι. Εάν δεν έχουμε πρόβλημα με την κοιλιά μας ρίχνουμε και ρίγανη και πιπέρι.

Και το ρύζι μας είναι έτοιμο. Ανοίξτε την κατσαρόλα και ανακατέψτε. Θα δείτε πως είναι αφράτο και σπυρωτό.

Το φαγητό μας είναι έτοιμο. Βάλτε σε ένα πιάτο ρύζι και λίγο κοτόπουλο και δείτε πόσο νόστιμο μπορεί να γίνει ένα τόσο απλό πιάτο.