Σουφλέ ζυμαρικών με τέσσερα τυριά, της Αγγελικής Γιαννακοπούλου

Σουφλέ ζυμαρικών με τέσσερα τυριά, της Αγγελικής Γιαννακοπούλου

Υλικά

400 γραμμάρια ζυμαρικά με τρύπα στη μέση (π.χ πένες,paccheri, ριγκατόνι),
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα,
100 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη,
100 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη,
2 κ.σ. βούτυρο,
3 κ.σ. αλεύρι,
550 ml φρέσκο γάλα,
200 γραμμάρια τυρί κρέμα,
125 γραμμάρια μοτσαρελα,
4 κρόκους αυγών χτυπημένους,
4 ασπράδια χτυπημένα,
1 πρέζα μοσχοκάρυδο,
αλάτι,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και μαραίνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 3΄-4, για να γυαλίσει.
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύοντας ψήνουμε για 2΄. Σιγά σιγά, και πάντα ανακατεύοντας, προσθέτουμε το γάλα. Αφήνουμε το μείγμα να δέσει σε χαμηλή φωτιά.
Τρίβουμε μοσχοκάρυδο, πιπέρι και αλατίζουμε κατά βούληση.
Στο μεταξύ βράζουμε τα ζυμαρικά για 6 λεπτά και στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.

Ρίχνουμε στη μπεσαμέλ το τυρί κρέμα, τους χτυπημένους κρόκους, τη μισή παρμεζάνα, τη γραβιέρα και τη μοτσαρέλα. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Προσθέτουμε τη μπεσαμέλ στα ζυμαρικά και ανακατεύουμε με κουτάλα. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και την προσθέτουμε στα ζυμαρικά.
Προσοχή: Ανακατεύουμε πρώτα 1-2 κουταλιές μαρέγκα και αφού ενωθεί, τότε προσθέτουμε και την υπόλοιπη. Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 200 βαθμούς C, καθώς και το σκεύος που θα ψήσουμε το σουφλέ (βουτυρωμένο και πυράντοχο).
Αδειάζουμε όλο το μείγμα σουφλέ στο ζεστό σκεύος, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και ψήνουμε 12΄-15΄.

Φουσκώνει πολύ και κάνει ωραία κρούστα. Σερβίρουμε με ρηχή κουτάλα. Μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε και να προσθέσουμε οποιοδήποτε άλλο υλικό επιθυμούμε, π.χ. κοτόπουλο μαγειρεμένο και ψιλοκομμένο, κομματάκια ζαμπόν ή γαλοπούλα, μανιτάρια και άλλα.