Σπανακόπιτα της μαμάς μου, της Βασιλικής Λεοντοπούλου

Σπανακόπιτα της μαμάς μου, της Βασιλικής Λεοντοπούλου

Υλικά

Για τη γέμιση
750 γρ. σπανάκι,
200 γρ. λάπατα,
150 γρ. τσουκνίδα,
1 κρεμμύδι ξερό,
4-5 μικρά κρεμμυδάκια φρέσκα,
400 γρ. φέτα,
1/2 κούπα ελαιόλαδο,
1 αβγό,
1/2 κούπα τραχανά ή ρύζι,
αλάτι,
πιπέρι

Για το φύλλο
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 ποτήρι χλιαρό νερό,
1 αβγό,
αλάτι,
λίγο νισεστέ


Εκτέλεση

Για τη γέμιση

1) Πλένουμε, κόβουμε και σουρώνουμε όλα τα μυρωδικά μας καθώς και το σπανάκι ώστε να μην κρατάνε νερό.
2) Σε βαθύ μπολ ρίχνουμε όλα τα λαχανικά μας, προσθέτουμε τη φέτα, τον τραχανά, το αβγό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε, ώστε να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Για το φύλλο

1) Σε βαθύ μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι.
2) Σχηματίζουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε το αλάτι κ το αβγό.
3) Ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλάει το αλεύρι από τα δάχτυλα μας.
4) Χωρίζουμε σε 8 μικρά μπαλάκια.
5) Ρίχνουμε σε μια επιφάνεια λίγο νισεστέ και ανοίγουμε τα φύλλα μας.
6) Λαδώνουμε ένα βαθύ ταψί και βάζουμε 3 φύλλα από κάτω (καλό είναι να ραντίζουμε τα φύλλα με ελαιόλαδο για πιο τραγανό αποτέλεσμα). Ρίχνουμε τη μισή γέμιση, ανοίγουμε τα επόμενα 2 φύλλα, συνεχίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση και τέλος, ολοκληρώνουμε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
7) Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου.

Καλή επιτυχία!