Σταφιδοψωμάκια, της Φρόσως Σπυροπούλου

Σταφιδοψωμάκια, της Φρόσως Σπυροπούλου

Υλικά

1 κούπα χλιαρό νερό,
3 κουταλιές γάλα εβαπορέ,
40 γρ. φρέσκια μαγιά,
1 κουταλιά μέλι,
3 κουταλιές ζάχαρη,
3,5 κούπες αλεύρι για τσουρέκια,
2 κουταλιές μαργαρίνη,
1 κουταλάκι αλάτι,
σταφίδες μαύρες ή ξανθές,
1 τσιμπιά κανέλα (προαιρετικά),
1 κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό για επικάλυψη,
σουσάμι (προαιρετικά)


Εκτέλεση

Σε ένα τάπερ που κλείνει βάλτε το χλιαρό νερό, ρίξτε τη μαγιά και διαλύστε τη καλά. Προσθέστε τη ζάχαρη, το μέλι, το γάλα, ανακατέψτε λιγάκι και κλείστε με το καπάκι. Αφήστε το σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.

Σε ένα βαθύ μπολ ρίξτε το αλεύρι, τη μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου, το αλάτι και ανακατέψτε με τα χέρια λίγο να γίνουν σαν τρίμματα.

Προσθέστε το χυλό της μαγιάς και ζυμώστε ελαφρά.

Αναποδογυρίστε τη ζύμη σας σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και δουλέψτε τη λίγο, κάνοντας τη σαν μια μπάλα.

Βάλτε τη μπάλα ζύμης μέσα στο μπολ και αφήστε τη σκεπασμένη για 1 ώρα να φουσκώσει. Έπειτα, αναποδογυρίστε τη πάλι σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο. Ρίξτε μέσα τις σταφίδες, φροντίζοντας να ζυμωθούν και να ενωθούν καλά μέσα στη ζύμη.

Κάνετε ένα μπαστούνι τη ζύμη σας, κόψτε μέτρια κομμάτια και πλάστε τα σαν μικρά ψωμάκια. Τοποθετήστε τα σε ταψάκι ή σε μακρόστενο φορμάκι, αφού πρώτα στρώσετε τη λαδόκολλα.

Αφήστε τα σε ζεστό μέρος σκεπασμένα πάνω από 1 ώρα να φουσκώσουν καλά και πριν τα βάλετε για ψήσιμο αλείψτε τα με προσοχή με τη βοήθεια ενός πινέλου με τον αραιωμένο κρόκο και το σουσάμι.

Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο και προσέξτε μέχρι να ψηθούν, μη σας αρπάξουν πολύ χρώμα από πάνω.

Extra tip:
Ζυμώστε σε σχήμα σαλιγκαριού, για να δώσετε στα ψωμάκια σας μια πιο ωραία εμφάνιση.

Καλή επιτυχία!