Τα τσουρέκια, της Λεμονιάς Βασιλειάδη

Τα τσουρέκια, της Λεμονιάς Βασιλειάδη

Υλικά

1 + 1/2 φλ. γάλα,
50 γρ. μαγιά νωπή,
1 φλ. βούτυρο λιωμένο,
1 + 1/2 φλ. ζάχαρη,
5 αυγά,
8 φλ. αλεύρι (μπορεί να χρειαστεί 1/2 φλ. παραπάνω),
από 1 κ.γ. μαχλέπι, κακουλέ,
3 βανίλιες,
1/2 κ.γ. αλάτι,
ξύσμα πορτοκαλιού,
300 γρ. πραλίνα φουντουκιού,
125 γρ. κουβερτούρα,
125 γρ. λευκή κουβερτούρα


Εκτέλεση

Χλιαρύνουμε λίγο το γάλα, βάζουμε 1 κ.σ. ζάχαρη και αλάτι και ανακατεύουμε λίγο για να διαλυθούν.
Έπειτα ρίχνουμε τη μαγιά και τη διαλύουμε κι αυτήν μέσα στο γάλα. Βάζουμε 1 φλ. αλεύρι από τα 8 φλ. που σας γράφω στη συνταγή.
Το διαλύουμε κι αυτό και το αφήνουμε στην άκρη για 15′, βάζοντας το μείγμα σε μια λεκάνη. Αρχίζουμε να ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά μας.

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα να την έχουμε έτοιμη.
Έπειτα, μέσα στο μείγμα της μαγιάς, που έχει ήδη αφρίσει, ρίχνουμε τη ζάχαρη κι έναν έναν τους κρόκους, έτσι ώστε να απορροφούνται από το μείγμα. Ρίχνουμε τα μυρωδικά ας και το βούτυρο μας, λίγο χλιαρό, στο μείγμα
Τέλος, ρίχνουμε εναλλάξ κοσκινισμένο το αλεύρι με τη μαρέγκα.

Αφήνουμε το ζυμάρι μας να φουσκώσει για 4 – 5 ώρες, σκεπασμένο με μια κουβέρτα αναλόγως τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
Για να δούμε αν είναι έτοιμο μετά τις 4 ώρες, βάζουμε το δάχτυλό μας μέσα στο ζυμάρι.
Αν η τρύπα επανέλθει, τότε το ζυμάρι μας δεν είναι έτοιμο.
Αν η τρύπα μείνει εκεί, τότε είναι έτοιμο.

Όταν το ζυμάρι μας είναι έτοιμο, πλάθουμε κορδόνια και τα πατάμε με την παλάμη μας για να γίνει παραλληλόγραμο. Βάζουμε μέσα πραλίνα φουντουκιού ή οποιαδήποτε άλλη γέμιση της επιλογής μας και κλείνουμε της δύο άκρες να γίνει σαν κορδόνι πολύ προσεχτικά, για να μη μας βγει η γέμιση έξω. Τα κάνουμε ό,τι σχήμα θέλουμε.

Τα βάζουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν. Χτυπάμε σε ένα μπολάκι αυγό με λίγη ζάχαρη και λίγο γάλα (αν θέλουμε να κάνουμε επικάλυψη, λιώνουμε κουβερτούρα. Αλλιώς, κάνουμε γκανάζ ή γλάσο απ’ό,τι μας έχει περισσέψει και τα βουτάμε μέσα, αλλά προσοχή: δεν τα αυγουλώνουμε πριν τα ψήσουμε, διότι δε θα κάτσει η επικάλυψή μας πάνω).

Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 20-25 ‘, μέχρι να ροδίσουν.