Τα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα, της Ελπίδας Χαραλαμπίδου (Elpida's little corner)

Τα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα, της Ελπίδας Χαραλαμπίδου (Elpida’s little corner)

Υλικά

Θα χρειαστώ:
1100 γρ. περίπου αλεύρι για τσουρέκια, 4 αυγά, 400 γρ. ζάχαρη ή 350 γρ. ανθόμελο, 500 ml γάλα, 1/4 κ.γ. αλάτι,
185 γρ βούτυρο,1 κ 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά, 1 κ.γ μαχλέπι, 1 κ.γ. κακουλέ,
ξύσμα από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι, 1/2 κ.γ. μαστίχα
Για την επάλειψη:
1 κρόκο αυγού, 2 κ.σ. νερό, αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι,
λίγο καλαμποκέλαιο για το μπολ, τα χέρια μας και τον πάγκο


Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζω 1 κιλό αλεύρι, τη μαγιά, τα μυρωδικά και τα αφήνω στην άκρη.

Βάζω σε μια κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη και το βούτυρο και τη βάζω σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύω, για να λιώσει το βούτυρο και προσέχω να μην κάψει το γάλα, γιατί θέλω να είναι χλιαρό.

Κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτω το αλάτι και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα. Χτυπάω με το σύρμα ή με ένα πιρούνι, για να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτω στο μείγμα λίγο λίγο το αλεύρι και απλά ανακατεύω με μια μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης) . Το ζυμάρι πρέπει να ξεκολλάει από το μπολ, χωρίς όμως να είναι σκληρό. Το σκεπάζω και το αφήνω περίπου 2 ώρες να φουσκώσει.

Μετά από 2 ώρες, βλέπω ότι η ζύμη έχει γίνει διπλάσια-τριπλάσια (ίσως χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμα, αν δείτε ότι κολλάει πολύ). Παίρνω μια μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης) και απλά διπλώνω το ζυμάρι μέσα στο μπολ. Το διπλώνω 5-6 φορές, ξεφουσκώνει, κλείνω το μπολ και το βάζω στο ψυγείο (αλείφω το μπολ και το ζυμάρι από πάνω, με λίγο καλαμποκέλαιο).

Την επόμενη μέρα βγάζω την ζύμη από το ψυγείο τη χωρίζω και την πλάθω. Έτσι έχω μια ζύμη εύπλαστη και μυρωδάτη, που μπορώ να την πλάσω εύκολα. Λαδώνω τα χέρια μου και τον πάγκο με λίγο καλαμποκέλαιο και βάζω πάνω τη ζύμη.

Κόβω τη ζύμη σε ίσα κομμάτια και την πλέκω πλεξούδα με 2 ή 3 κομμάτια.  Τις σκεπάζω και αφήνω 35-40 λεπτά να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Χαμηλώνω μετά στους 180 βαθμούς. Αν ψήσω πολλά μαζί, τότε ψήνω στον αέρα.

Αλείφω τα τσουρέκια με τον κρόκο αυγού και πασπαλίζω με αμύγδαλα ή σουσάμι. Ψήνω τα μικρά τσουρέκια (και τα μάφιν, αν διαλέξω να φτιάξω αυτά) για  15 λεπτά, ενώ τα πιο μεγάλα 25-30 λεπτά.
Ο χρόνος ψησίματος είναι ανάλογος με το μέγεθος που έχουν τα τσουρέκια και το πώς ψήνει ο φούρνος μας.

Η ζύμη βγάζει 4-5 τσουρέκια, 500 γρ. περίπου το καθένα.

Αυτά είναι τα πανεύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα. Δοκιμάστε τα!

  • Μπορείτε να φτιάξετε με αυτή τη ζύμη μέχρι και τσουρέκια σε σχήμα muffin, κόβοντας από τη ζύμη  3 μικρά μπαλάκια. Τα βάζετε σε θήκη muffin,  φούσκωσαν και ενώθηκαν. Μπορείτε να κάνετε και στρογγυλές πλεξούδες και ό,τι σχέδιο σας αρέσει.

Καλή… Γλυκιά Όρεξη!

http://elpidaslittlecorner.blogspot.gr/