Θεϊκή κρεμμυδοντοματοπιπερόπιτα της μανούλας μου, της Ελένης Βερούση

Θεϊκή κρεμμυδοντοματοπιπερόπιτα της μανούλας μου, της Ελένης Βερούση

Υλικά

700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 κ.γ. αλάτι,
2 ποτήρια χλιαρό νερό

Για τη Γέμιση
8 μεγάλα και ξερά κρεμμύδια,
4 μεγάλες και ώριμες ντομάτες,
1 πιπεριά πράσινη,
1 κ.σ. πελτές ντομάτας,
1 πιπεριά κόκκινη,
1/2 πιπεριά καυτερή,
αλάτι,
πιπέρι,
ρίγανη


Εκτέλεση

Αφού ψιλοκόψουμε τα κρεμμύδια, τα βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα με νερό μόλις να τα σκεπάζει, για να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια, τρίβουμε τη ντομάτα και μαζί με το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και τον πελτέ τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια και τα σκεπάζουμε.

Τα βάζουμε να βράζουν και αφού πιουν τα υγρά, ρίχνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και τις πιπεριές, αφού πρώτα τα έχουμε σοτάρει σε μια μικρή κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό, μέχρι να δέσουν τα υλικά.
Τέλος, βάζουμε και την καυτερή πιπεριά.

Ξεκινάμε να φτιάξουμε το φύλλο.
Σε βαθύ μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι. Βάζουμε το αλάτι.
Σχηματίζουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό.

Ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλήσει το αλεύρι από τα δάχτυλά μας και από το μπολ.
Η ζύμη πρέπει να είναι ούτε πολύ σφιχτή ούτε πολύ μαλακή.
Αφήνουμε τη ζύμη στο ίδιο μπολ να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
Παίρνουμε τη ζύμη και την κόβουμε στη μέση.

Το ένα μέρος το αφήνουμε στην άκρη και το άλλο μέρος το κόβουμε σε 6 μικρά μπαλάκια.
Ρίχνουμε σε μια επιφάνεια λίγο νισεστέ και ανοίγουμε τα έξι πρώτα φύλλα.
Εγώ δεν τα ανοίγω ένα ένα τα φύλλα.

Παίρνω μια μπάλα και ανοίγω όσο είναι μια κρέπα, έτσι κάνω και τα έξι μπαλάκια.
Μετά, παίρνω το πρώτο μισό ανοιγμένο φύλλο, το ραντίζω με καλαμποκέλαιο, συνεχίζω και τα βάζω τη μία πάνω στην άλλη. Μόνο το τελευταίο δεν το λαδώνουμε ποτέ, γιατί δε μπορούμε να ανοίξουμε το φύλλο.
Με αυτόν τον τρόπο ανοίγω το φύλλο.

Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε το φύλλο που ανοίξαμε.
Ρίχνουμε πάνω τη γέμιση.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο τα αλλά 6 φύλλα.
Κλείνουμε καλά τις άκρες.

Αφού αλείψουμε την επιφάνεια με καλαμποκέλαιο, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε την πίτα στους 180 βαθμούς για περίπου 40-45′, ανάλογα με την κουζίνα που έχει η κάθε μία.