Θεϊκή τυρόπιτα, της Ελένης Τσαγκουρνά

Θεϊκή τυρόπιτα, της Ελένης Τσαγκουρνά

Υλικά

400 γρ. φέτα σκληρή,
400 γρ. διάφορα τυριά, οπως ρεγκάτο, έμενταλ, γραβιέρα,
5 αυγα (4+1 χωριστά) χτυπημένα,
1 πακέτο φύλλο κρούστας,
1 γιαούρτι (κατά προτίμηση 2% λιπαρά),
1 + 14 ποτήρι γάλα,
ελαιόλαδο ανάμεικτο με βούτυρο για το άλλειμα των φύλλων και του ταψιού


Εκτέλεση

Τρίβετε όλα τα τυριά και τα τοποθετείτε σε μπολ. Προσθέτετε τα 4 αυγά χτυπημένα, το γιαούρτι και το γάλα. Τα αναμιγνύετε καλά, μέχρι να έχετε μια γέμιση, η οποία πρέπει να είναι ρευστή κι όχι πηχτή.

Παίρνετε ένα ορθογώνιο ταψί 40×23 και το αλείφετε με το ελαιόλαδο και το βούτυρο.
Στρώνετε στο ταψί 4 φύλλα, λαδώνοντας το κάθε ένα στη βάση και στα τοιχώματα.

Τοποθετείτε ένα φύλλο τσαλακωμένο σε όλη την επιφάνεια της βάσης του ταψιού, το λαδώνετε και απλώνετε με ένα κουτάλι μερική από την γέμιση.

Κρατάτε στην άκρη δυο φύλλα και με τα υπόλοιπα συνεχίζετε την ίδια διαδικασία με στρώσεις τσαλακωμένου -λαδωμένου φύλλου και ποσότητα γέμισης. Γυρίζετε τα φύλλα που εξέχουν, προς το εσωτερικό, στη βάση του ταψιού.

Στην επιφάνεια του ταψιού, που έχει μείνει ακάλυπτη, τοποθετείτε το ένα από τα φύλλα που κρατήσατε, διπλώνοντας το σε 3 μέρη και λαδώνετε ενδιάμεσα.

Από πάνω τοποθετείτε το μισό από το τελευταίο φύλλο, κατά μήκος του ταψιού, το λαδώνετε και τέλος, στρώνετε το υπόλοιπο μισό φύλλο. Με ένα μυτερό μαχαίρι, χαράζετε επιφανειακά τα επάνω φύλλα με προσοχή, για να μην έρθει στην επιφάνεια η γέμιση.

Αλείφετε το επάνω φύλλο με το υπόλοιπο, χτυπημένο με λίγο νερό και αυγό. Προθερμαίνετε τον φούρνο. Ψήνετε την τυρόπιτα στον αέρα, στους 180 βαθμούς για 35-45 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ροδαλο-χρυσό χρώμα.