Θεϊκό κοτόπουλο σχάρας, του Θεόδωρου Τσάκαλου

Θεϊκό κοτόπουλο σχάρας, του Θεόδωρου Τσάκαλου

Υλικά

1 κοτόπουλο (ιδανικά 1600-1800γρ)
πιπέρι
μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
1 κύβος ζωμός κοτόπουλο
3 κουτ. σούπας μουστάρδα
1/3 φλ. ελαιόλαδο, 1/4 φλ. λεμόνι
1 κουτ. σούπας μέλι
τριμμένο κεφαλοτύρι


Εκτέλεση

Κόβουμε το κοτόπουλο κατά μήκος της ράχης και το πιέζουμε καλά ώστε να απλώσει για να ψηθεί ομοιόμορφα.

Λιώνουμε τον κύβο σε ελάχιστο ελαιόλαδο και αλείφουμε το κοτόπουλο, προσθέτουμε πιπέρι και μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο. Προαιρετικά προσθέτουμε σκόρδο σε σκόνη.

Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά, σε διπλή σχάρα τοποθετόντας πρώτα κάτω την πλευρά με την πέτσα. Κατά τη γνώμη μου το κοτόπουλο δε θέλει συχνό γύρισμα, το αφήνουμε σχεδόν να αρπάξει από τη μία πλευρά και μετά το γυρνάμε.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σως, απλά ανακατεύω λεμόνι, ελαιόλαδο, μουστάρδα κ μέλι.

Αφού γυρίσουμε το κοτόπουλο, αλείφουμε λίγη από τη σως στην ψημένη πλευρά, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία στο επόμενο γύρισμα.

Χρειάζεται περίπου 45 λεπτά συνολικό ψήσιμο. Σερβίρουμε σε μία πιατέλα, αλείφουμε την υπόλοιπη σως και στις δύο πλευρές και πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι.