Τούρτα σαλάτα με παντζάρι, της Αλέκας Τρυφωνοπούλου

Τούρτα σαλάτα με παντζάρι, της Αλέκας Τρυφωνοπούλου

Υλικά

5 μέτριες βρασμένες πατάτες
4 καρότα βρασμένα
4 παντζάρια βρασμένα
1 κ.σ ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι (μόνο τα φύλλα)
1 κ.σ μουστάρδα
1 κ.σ άνηθο ψιλοκομμένο
3 κ.σ μαγιονέζα
2 κ.σ γιαούρτι
1 κ.σ ξύδι
1 κ.σ λεμόνι
2 κ.σ σκληρό τυρί ψιλοτριμμένο
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο για το σερβίρισμα


Εκτέλεση

Είναι σημαντικό να στεγνώσουμε καλά τα λαχανικά, αφού τα τρίψουμε. Τρίβουμε σε ένα μπολ τα παντζάρια, σε δεύτερο μπολ τρίβουμε τα καρότα, αλατοπιπερώνουμε κάθε μπολ ξεχωριστά και ραντίζουμε με ξύδι και λεμόνι.

Σε τρίτο μπολ λιώνουμε τις πατάτες όσο είναι ακόμα ζεστές, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε άνηθο, φρέσκο κρεμμύδι, λίγο ξύδι και λεμόνι. Παίρνουμε 3 κουταλιές γεμάτες πατάτα και αφήνουμε τις υπόλοιπες στην άκρη. Προσθέτουμε σε αυτές τη μουστάρδα, το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τη μαγιονέζα και το γιαούρτι, και τα ανακατεύουμε.

Θα χρησιμοποιήσουμε μια μέτρια φόρμα του κέικ, που θα την έχουμε καλύψει με μεμβράνη. Στρώνουμε τα υλικά στη φόρμα ως εξής: αρχίζουμε απο τη βάση με πατάτα, καρότο, παντζάρι, και τέλος την υπόλοιπη πατάτα. Ανάμεσα σε κάθε στρώση λαχανικών, βάζουμε μια λέπτη στρώση μαγιονέζα με γιαούρτι.

Παγώνουμε στο ψυγείο για λιγότερο από 1 ώρα. Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα, και περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.