Τραχανοπλιγουρόπιτα με τυρί, της Ελπίδας Χαραλαμπίδου (elpidaslittlecorner)

Τραχανοπλιγουρόπιτα με τυρί, της Ελπίδας Χαραλαμπίδου (elpidaslittlecorner)

Υλικά

Για τη γέμιση
80 γρ. τραχανά σταρένιο,
280 γρ. νερό,
100 γρ. γάλα,
80 γρ. πλιγούρι,
1 κ.γ. μπέικιν,
2 αυγά,
300 γρ. φέτα,
αλάτι,
πιπέρι,
2 κ.σ. βούτυρο

Για τη ζύμη
200 γρ. αλεύρι,
1 κ.σ. ελαιόλαδο,
1 κ.γ. αλάτι,
1/2 κ.γ. ζάχαρη,
1 κ.σ. ξύδι,
νερό όσο πάρει να γίνει μια μαλακή ζύμη,
ταψί Νο 30,
καλαμποκέλαιο για τα φύλλα


Εκτέλεση

Μουλιάζουμε το πλιγούρι σε ζεστό νερό να φουσκώσει.
Μισοβράζουμε τον τραχανά στο νερό με το μισό γάλα.
Ο τραχανάς πρέπει να κρατάει, προσέχουμε να μη βράσει.
Ανακατεύουμε το πλιγούρι με τον τραχανά και το αφήνουμε στην άκρη.

Χτυπάμε τα αυγά, το γάλα, το μπέικιν, το αλάτι, το πιπέρι, τα 200 γρ. φέτα και το βούτυρο.
Ρίχνουμε τα αυγά στο μείγμα του τραχανά και ανακατεύουμε.
Κάνουμε το ζυμάρι μας και αφού ξεκουραστεί, ανοίγουμε 2 φύλλα (έχω πολλές συνταγές στο μπλογκ, αν θέλετε να δείτε αναλυτικά)

Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και λαδώνουμε το ταψί.
Βάζουμε ένα φύλλο στο ταψί να προεξέχει και λαδώνουμε.
Το 2ο φύλλο το βάζουμε σουρωτά μέσα στο ταψί και αδειάζουμε τη γέμιση.
Τρίβουμε την υπόλοιπη φέτα πάνω από τη γέμιση και γυρνάμε το φύλλο.

Ψήνουμε την πίτα να ροδίσει 30-40 λεπτά περίπου ανάλογα το φούρνο μας.
Αυτή είναι ξεσκέπαστη, την έφτιαξα με 2 φύλλα κάτω και 2 πάνω.
Αν την φτιάξετε με 4 φύλλα, θα κάνετε διπλάσιο ζυμάρι.
Διαλέξτε και φτιάξτε τη, όπως σας αρέσει, είναι το ίδιο νόστιμη.

Μυστικά
Η γέμιση δεν πρέπει να έχει πολλά υγρά, για να γίνει τραγανή η πίτα.
Τα φύλλα πρέπει να είναι λεπτά και τραγανά, όπως στη φωτογραφία.

Καλή όρεξη.

http://elpidaslittlecorner.blogspot.gr/