Τρελογαρίδες, του Ιωάννη Καρακασίδη

Τρελογαρίδες, του Ιωάννη Καρακασίδη

Υλικά

Γιά μέτριο τηγάνι:
1/2 κ. γαρίδες μέτριες (φρέσκες ή κατεψυγμένες ωμές με το κέλυφος),
150-200 γρ. φέτα χοντροκομμένη, χωρίς τρίμματα,
4 ώριμες ντομάτες, κομμένες σε χοντρές φέτες,
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες,
2 σκ. σκόρδο,
1 κ.γ. μαραθόσπορο,
1 φλ. καφέ ούζο,
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο,
3/4 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο,
αλάτι,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

Πλένουμε τις γαρίδες, τις καθαρίζουμε ωμές, κρατώντας τα κεφάλια και τις αλατίζουμε. Σ’ ένα ανάλογο τηγάνι ζεσταίνουμε 5 κ.σ. ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τμηματικά (για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού) τις γαρίδες με τα κεφάλια τους, μαζί με τις σκελίδες του σκόρδου, κομμένες στη μέση.

Τις σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν ροζ για 1′-2′ από κάθε πλευρά. Τότε, τις σβήνουμε με το ούζο και το αφήνουμε για 1′ να εξατμιστεί. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το κρατάμε.

Σε άλλο τηγάνι, μέτριο και βαθύ ζεσταίνουμε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά. Όταν γίνει διάφανο, ρίχνουμε τις ντομάτες και το μαραθόσπορο, χωρίς να χαμηλώσουμε τη φωτιά.

Αλατίζουμε και τις ψήνουμε, γυρίζοντας συχνά για 6′ περίπου, μέχρι να ζαρώσουν και να αφήσουν τους χυμούς τους, φτιάχνοντας έτσι, μια σάλτσα πηχτή, χωρίς όμως να λιώσουν εντελώς. Τότε, προσθέτουμε τις γαρίδες με τους χυμούς, που άφησαν στο τηγάνι, τη φέτα και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Αφήνουμε να ψηθούν όλα μαζί σε μέτρια φωτιά για 2′-3′, μέχρι να ψηθεί και να μαλακώσει η φέτα χωρίς να ανακατεύουμε συχνά, για να μη διαλυθούν τα κομμάτια της. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και σερβίρουμε όπως είναι, με το τηγάνι.

tips:
Σοτάροντας τις γαρίδες, καταφέρνουμε να κρατήσουμε τους χυμούς και τη γεύση τους, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν τις βράζαμε. Αν, πάλι, τις ρίξουμε ωμές στη σάλτσα ντομάτας, θα αφήσουν πολλά υγρά.

Σημαντικό είναι να μη ψηθούν πολύ, για να κρατήσουν τη γεύση τους και να μείνουν ζουμερές. Αν δεν έχουμε ώριμες και γλυκιές ντομάτες, καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε από κουτί.