Τρεμουλιαστό γαλακτομπούρεκο, της Ελένης Βερούση

Τρεμουλιαστό γαλακτομπούρεκο, της Ελένης Βερούση

Υλικά

1 πακέτο φύλλο Βηρυτού ή κρούστας,
150 γραμμ. φρέσκο βούτυρο (για τα φύλλα) λιωμένο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
2 λίτρα φρέσκο γάλα,
4 αυγά,
6 κρόκοι,
100 γραμμ. σιμιγδάλι ψιλό,
100 γραμμ. σιμιγδάλι χοντρό,
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο,
2 βανίλιες,
200 γραμμ. ζάχαρη

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
700 γραμμ. ζάχαρη,
1/2 λίτρο νερό,
1 ξυλάκι κανέλα,
2 λεμονόκουπες στυμμένες


Εκτέλεση

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ 
Βάζουμε το γάλα με την ζάχαρη σε κατσαρόλα να ζεσταθεί. Σε μπολ ρίχνουμε τα αυγά , τους κρόκους, το ψιλό και το χοντρό σιμιγδάλι, τις βανίλιες και τα χτυπάμε με σύρμα να ενωθούν.

Παίρνουμε λίγο από το ζεστό γάλα και το ρίχνουμε στο μείγμα με το αυγό, ανακατεύοντας για να αραιώσει. Όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί 34 ή 36 εκ. Στρώνουμε ακτινωτά 9 φύλλα βουτυρώνοντάς τα ένα ένα (ραντίζοντας με το βούτυρο) και φροντίζουμε να περισσεύουν αρκετά έξω από το ταψί. Ρίχνουμε την κρέμα στα στρωμένα φύλλα . Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν και στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα – βουτυρωμένα. Με σπάτουλα μπήγουμε τις άκρες κάτω από το γαλακτομπούρεκο. Χαράζουμε το γλυκό σε κομμάτια. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο τις χαρακιές. Ραντίζουμε με λίγο νερό τα φύλλα στην επιφάνεια και ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο στους 180C, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, να ροδίσει καλά. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και μετά σιροπιάζουμε όσο το σιρόπι είναι ακόμα ζεστό.

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πάρει βράση. Όταν αρχίσει να βράζει δεν ανακατεύουμε ξανά.

Το αφήνουμε να σιγοβράζει για περίπου 8′. Αφαιρούμε τις λεμονόκουπες και σιροπιάζουμε το γλυκό.