Τσουρέκι από σπίτι, της Ιωάννας Γρουίου

Τσουρέκι από σπίτι, της Ιωάννας Γρουίου

Υλικά

7 αυγά
3 κιλά αλεύρι
800 γραμ. ζάχαρη
625 ml γάλα
6 φακ. ξερή μαγιά
2 πλάκες βούτυρο ή μαργαρίνη
1 φακ. μπέικιν
1 φακ. κακουλέ
1 φακ. μαχλέπι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
λίγο αλατάκι


Εκτέλεση

Πιάνω προζύμι τα 5 φακελάκια μαγιάς σε ενάμιση ποτήρι νερό (375 ml). Χρειάζεται μισή ώρα να γίνει, σε ζεστό μέρος.

Μαλακώνω σε μπεν μαρί το βούτυρο για να μην το κάψω. Χλιαρεύω το γάλα με τη ζάχαρη, χτυπώ τα αυγά να φουσκώσουν, κοσκινίζω το αλεύρι σε μια λεκάνη και ανοίγω λακκούβα στο κέντρο.

Τριγύρω, ρίχνω τα μυρωδικά, το μπέικιν και το αλατάκι. Διαλύω το ένα φακελάκι μαγιά με λίγο από το γάλα. Μόλις το προζύμι είναι έτοιμο, ξεκινώ τη ζύμη. Ρίχνω το γάλα, τη μαγιά, τα αυγά, λίγο από το βούτυρο και τέλος το προζύμι. Υγραίνω το αλεύρι καλά και ζυμοβουτυρώνω μέχρι να μπει όλο το βούτυρο. Σκεπάζω καλά με μεμβράνη και αφήνω σε ζεστό μέρος 1-2 ώρες.

Το πλάθω πλεξούδες και αφήνω να φουσκώσουν. Αλείφω με ολόκληρο αυγό και ψήνω στους 180 βαθμούς C για 30 λεπτά, με τη σειρά που τα έπλασα.

Γίνονται απίστευτα αφράτα και κορδονέτα.