Τυρόπιτα με κανταΐφι και ανάλατη μυζήθρα, της Αθανασίας Λιανού

Τυρόπιτα με κανταΐφι και ανάλατη μυζήθρα, της Αθανασίας Λιανού

Υλικά

200 γρ. κανταΐφι (φρέσκο κατά προτίμηση),
1/4 τυρί γκούντα τριμμένο,
1/4 τυρί γραβιέρα γλυκιά τριμμένη,
1/4 κασέρι τριμμένο,
1/4 φέτα,
1/4 ανάλατη μυζήθρα (χλωρή),
500 ml φρέσκο γάλα,
3 ολόκληρα αυγά,
1 κρέμα γάλακτος 350ml,
λίγο πιπέρι


Εκτέλεση

Παίρνουμε ένα παραλληλόγραμμο πυρέξ (25 x 35 εκ. περίπου), το λαδώνουμε ελαφρώς και αρχίζουμε να ξάνουμε το μισό κανταΐφι.
Το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του πυρέξ, μέχρι να γίνει «τρίχες».
Σε ένα μπολ, αδειάζουμε όλα τα τριμμένα τυριά, την ανάλατη μυζήθρα και τη φέτα.
Τα δύο τελευταία τυριά τα τρίβουμε με τα χέρια, γιατί η ανάλατη είναι πολύ μαλακή και η φέτα γιατί είναι ωραίο να φαίνονται κάποια κομμάτια μέσα στην πίτα.

Ανακατεύουμε όλα μαζί τα τυριά και στη συνέχεια, προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα ανακατεύοντας.
Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
Τέλος, προσθέτουμε και λίγο πιπέρι.
Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά να ομογενοποιηθούν.
Αδειάζουμε το μείγμα στο πυρέξ, το στρώνουμε ομοιόμορφα και από πάνω ξάνουμε το υπόλοιπο κανταΐφι όσο καλύτερα μπορούμε (να γίνει «τρίχες»).

Τέλος, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, φροντίζοντας να πάει παντού, σε όλη την επιφάνεια.
Με το πίσω μέρος ενός κουταλιού «πατάμε» ελαφρώς το μείγμα, ώστε όλο το κανταΐφι να «μπει» μέσα στο μείγμα. Αφήνουμε να σταθεί, για τουλάχιστον 1 ώρα, στο ψυγείο και στη συνέχεια ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 170-180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το κανταΐφι.
Το κόβουμε όταν είναι χλιαρό.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!