Τυρόπιτες στριφτάρια με ψευτοσφολιάτα, της Μαρίας Βαρούτη

Τυρόπιτες στριφτάρια με ψευτοσφολιάτα, της Μαρίας Βαρούτη

Υλικά

500 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.σ. ξύδι
3 κ.σ. σπορέλαιο
1½ κ.γ. αλάτι
χλιαρό νερό περίπου 1 φλ.
αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
φυτικό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για το άλειμμα (όχι λιωμένο)


Εκτέλεση

Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, το λάδι, το ξίδι και το αλάτι. Λίγο λίγο και ζυμώνοντας προσθέτουμε νερό. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν είναι εύπλαστη και μαλακή και δεν κολλάει στα χέρια. Την αφήνουμε σκεπασμένη για 30΄ να ξεκουραστεί.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε εννέα κομμάτια όμοια. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο μεγέθους μικρού πιάτου. Αφού τα ανοίξουμε όλα, τα αλείφουμε με πινέλο με τρία φύλλα μαζί. Το πάνω φύλλο σε κάθε τριάδα δεν το αλείφουμε. Έχουμε σχηματίσει μέχρι τώρα τρεις τριάδες φύλλων. Τις βάζουμε σε δίσκο, τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε στο ψυγείο για 20΄ να παγώσει το φυτικό βούτυρο ενδιάμεσα και να κάνει στρώσεις.

Σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια, και πασπαλίζοντας με αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο, ανοίγουμε με τις τρεις στοιβαγμένες τριάδες τρία μεγάλα φύλλα. Τα αφήνουμε για 10΄ στον πάγκο ελαφρά να τραβήξουν την υγρασία τους.

Ενώνουμε τα υλικά της γέμισης σε μπολ και τα ανακατεύουμε καλά. Χωρίζουμε κάθε φύλλο σε τρεις λωρίδες μακρόστενες. Κατά μήκος κάθε λωρίδας βάζουμε από λίγη γέμιση. Κλείνουμε σε ρολό τη λωρίδα και τη στρίβουμε σε σαλίγκαρο.

Όταν τελειώσουμε με όλα τα στριφτάρια -9 βγαίνουν- τα αραδιάζουμε σε λαδωμένη λαμαρίνα. Τα λαδώνουμε καλά γύρω γύρω και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για 45΄-50΄ μέχρι να ροδίσουν καλά.