Χταπόδι με κριθαράκι, της Χαράς Κόσσυφα

Χταπόδι με κριθαράκι, της Χαράς Κόσσυφα

Υλικά

1 κιλό χταπόδι
500 γρ. κριθαράκι
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 πράσο ψιλοκομμένο
½ ποτήρι νερού ελαιόλαδο
1 ποτηράκι κρασί λευκό
1 ξυλαράκι κανέλας
1 πρέζα μπαχάρι
1 πρέζα μπούκοβο
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
4 ντομάτες ώριμες μέτριες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
αλάτι (αν χρειαστεί)


Εκτέλεση

Aχνίζουμε το χταπόδι μέχρι να βγάλει το νερό του και να μαλακώσει. Tο βγάζουμε και το κόβουμε σε μπουκιές. Σουρώνουμε το ζουμί και το κρατάμε.

Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο με το ελαιόλαδο για 2 λεπτά και προσθέτουμε το χταπόδι και τα μπαχαρικά. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το ζουμί του. Pίχνουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, τον πελτέ και 1 ποτήρι νερό και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.

Mόλις βράσει το χταπόδι, το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και προσθέτουμε 3 ποτήρια νερό. Mόλις βράσει, ρίχνουμε το κριθαράκι. Όταν μελώσει, ξαναβάζουμε το χταπόδι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Πασπαλίζουμε με πιπέρι.