Συνταγη για μελομακαρονα

Αγαπώ τα συνταγες για μελομακαρονα.

Δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό όταν τα βλέπω τακτοποιημένα σε πυραμίδες, θέλω να τα κάνω όλα δικά μου. Πρώτα πρώτα, είναι λιγότερο αμαρτωλά από τους κουραμπιέδες, λιγότερο σκληρά από τα παστέλια. Δεν είναι όμως και τόσο μαλακά όπως μια τούρτα ή ένας λουκουμάς. Έχουν το πιο τέλειο επίπεδο αντίστασης στα δόντια. Όλη η γλύκα τους εκλύεται σιγά – σιγά. Οι συνταγες για μελομακαρονα συνδυάζουν τα πιο αγαπημένα μου αρώματα: μέλι, πορτοκάλι, γαρίφαλο, κανέλα. Και η επίγευση τους, το τριμμένο καρύδι. Αχ!

Μπορείτε να σκεφτείτε τίποτα καλύτερο;

η αλήθεια είναι όμως πως είμαι εκλεκτική. Δε μου αρέσουν όλες οι συνταγες για μελομακαρονα, αλλά μόνο η ευκολη συνταγη για τα μελομακάρονα που έφτιαχνε η μητέρα μου. Κανονικά θα έπρεπε η συνταγη τηςεξαιρετικά ευκολη μάλιστα!- για τα μελομακαρονα να γράφει το όνομα μου. Και δίπλα όλα τα παραπανίσια χειμωνιάτικα κιλά που παίρνω εξαιτίας τους. Χαλάλι τους, όμως!

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι δύσκολο γλυκό. Δύσκολο είναι, όμως, να το φτάσεις στην τελειότητα. Το τέλειο μελομακάρονο έχει μέσα του τη συσσωρευμένη σοφία πολλών αιώνων. Τη σοφία εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν παλέψει για να επιτύχουν τις άριστες αναλογίες μελιού, καρυδιού, λαδιού, αλευριού, πορτοκαλιού, κανέλας.

Το τέλειο μελομακάρονο προϋποθέτει πως έχεις ακολουθήσει όλα τα σωστά βήματα.

Αυτά εδώ:

  • Να έχεις διαλέξει μόνο τα καλύτερα υλικά. Το πιο αγνό λάδι, τα πιο φρέσκα μπαχαρικά, πορτοκάλια ακέρωτα, μέλι θυμαρίσιο ή πεύκου.
  • Να είσαι ακριβής στο ζύγισμα, όπως επιβάλλεται ούτως ή άλλως σε όλη τη ζαχαροπλαστική. Ιδανικά χρησιμοποίησε ηλεκτρονική ζυγαριά. Εκείνα τα “όσο πάρει”, “όσο σηκώσει” ή “με το μάτι”, να τα ξεχάσεις. Κι αν δεν έχεις ζυγαριά, φρόντισε να μετρήσεις όλα τα υλικά με το ίδιο ακριβώς φλυτζάνι, ώστε να μη μπερδευτείς στη δοσολογία.
  • Το αλεύρι δεν το ρίχνουμε όπως να ‘ναι! Το κοσκινίζουμε πρώτα!
  • Μη συμπεριφέρεσαι με μίσος στη ζύμη! Το αλεύρι δε θέλει επιθετικές κινήσεις. Μόλις ανακατευθεί με τα υγρά υλικά της συνταγής, σταμάτα το ζύμωμα. Εγώ έκανα παλιά και ένα άλλο λάθος. Αν δεν μπορούσα να πλάσω τη ζύμη με ευκολία, έριχνα κι άλλο αλεύρι. Όμως μια συνταγη ευκολη για μελομακαρονα από την Αργυρω δεν επιδέχεται τέτοιες πρωτοβουλίες. Μείνε ακριβής στα γραμμάρια που σου γράφει!
  • Λίγη ξεκούραση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν! Μόλις τελειώσεις το ζύμωμα, άφησε το μείγμα λίγη ώρα να ξεκουραστεί. Θα δεις ότι μετά η ζύμη σου θα πλάθεται με πολύ μεγαλύτερη ευκολία
  • Ίσως το πιο δύσκολο βήμα: το ψήσιμο! Λιγότερο ψήσιμο σημαίνει πως το σιρόπι θα τα λασπώσει. Περισσότερο ψήσιμο σημαίνει πως θα σκληρύνουν υπερβολικά και δε θα απορροφήσουν το σιρόπι. Φρόντισε να πατήσεις το κουμπί στο σωστό λεπτό!
  • Άντεξες μέχρι εδώ; τώρα σου μένει μόνο το σιρόπιασμα. Και πάλι όλα είναι θέμα ισορροπίας και timing. Το σιρόπι σου δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ πηχτό ούτε πολύ αραιό. Αλλά ούτε και πολύ κρύο, ούτε και καυτό γιατί θα διαλυθούν. Α! Και μην ξεχάσεις! Αυτά τα τελευταία θα πρέπει να έχουν κρυώσει!

Η “μελομακαρονευτική τέχνη” δεν έχει μόνο αυτά τα μυστικά.

Το καλύτερο μυστικό από όλα όμως είναι ένα. Πως όταν τα φτιάχνεις πρέπει να υπάρχουν δίπλα σου και μερικά έτοιμα μελομακάρονα απ΄τη συνταγη, για να τσιμπάς καθώς ζυμώνεις! Και μην ξεχνάς! Το επόμενο μελομακάρονο είναι πάντα το νοστιμότερο από όλα!