Αγγουρακι Τουρσι

Το αγγουρακι τουρσι είναι ένα προϊόν που προκύπτει από την μεταποίηση του φρέσκου αγγουριού.

Το αγγουρακι τουρσι είναι ένα ζυμώμενο προϊόν. Αυτό σημαίνει ότι από την στιγμή της παρασκευής μέχρι την στιγμή της κατανάλωσης μεσολαβεί ένα διάστημα. Το αγγούρι τουρσί μπορεί κανείς να το βρει στο εμπόριο παρέα με άλλα είδη λαχανικών, καθώς και μόνο του σε βαζάκια. Τα αγγουρακια τουρσι είναι ένα όξινο και αλμυρό έδεσμα και το συναντάμε σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ακόμα και με αρκετά γλυκιά γεύση. Το τουρσι αγγουρακι λατρεύεται από πολλούς να τρώγεται σκέτο ως συνοδευτικό αλλά και μέσα σε παρασκευές.

Διατροφική αξία και Οφέλη

Το αγγουρακι τουρσι ανάλογα με την παραλλαγή που το βρίσκουμε στο εμπόριο, περιέχει και διαφορετική ποσότητα θερμίδων, νατρίου ακόμα και λίπους. Γι’ αυτό θα πρέπει κάθε φορά να ελέγχουμε την ετικέτα με τα διατροφικά στοιχεία. Γενικά όμως, το αγγούρι τουρσί περιέχει μεταξύ 1-35 θερμίδων, ελάχιστο λίπος και πρωτεΐνες, καθώς και το ένα τρίτο με ένα δεύτερο της καθημερινής συνιστώμενης ποσότητας νατρίου. Περιέχει, επίσης, μέτρια ποσότητα βιταμίνης Κ, συγκεκριμένα με την μορφή Κ1. Επιπλέον τα αγγουρακια τουρσι παρέχουν βιταμίνη C και υγιή βακτήρια που εμποδίζουν την ανάπτυξη επιβλαβών μικροβίων στο έντερο.

Στα οφέλη που προσφέρουν το αγγουρακι τουρσι, είναι η συμβολή στην απώλεια βάρους καθώς επίσης και στην διαδικασία της πέψης. Διαθέτουν αντιοξειδωτικά που μπορούν να καταπολεμήσουν κάποιες μορφές καρκίνου. Ακόμα βοηθάνε και στην διατήρηση της αιμοσφαιρίνης στους διαβητικούς σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ωστόσο, το αγγούρι τουρσί με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο εγκυμονεί αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου και απαιτεί η κατανάλωσή του να γίνεται με μέτρο.

Το τουρσι αγγουρακι στην κουζίνα

Η παρασκευή αγγούρι τουρσί είναι τόσο εύκολη, που ο καθένας θα μπορούσε να φτιάξει το δικό του στο σπίτι. Για καλύτερο αποτέλεσμα καλό είναι να αναζητήσουμε ποικιλία αγγουριού που προορίζεται για αυτό το σκοπό. Τραγανό εξωτερικά με τη χαρακτηριστική γλυκόξινη γεύση του το αγγουρακι τουρσι δίνει ένταση με ότι συνδυάσουμε. Σκέτο ή μέσα σε βασικές παρασκευές μπορεί κανείς να απολαύσει το αγγούρι τουρσί. Η συντήρηση του γίνεται σε χώρους ψυγείων για διάστημα έως και τους 3 μήνες. Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε μούχλα ή υπερβολικό μαλάκωμα των λαχανικών δεν καταναλώνουμε το προϊόν.