Στηθος κοτοπουλο

Το στηθος κοτοπουλο βρίσκεται στην αγορά είτε νωπό είτε συσκευασμένο αεροστεγώς.

Το κοτοπουλο στηθος μπορεί να είναι με κόκκαλο και πέτσα ή φιλέτο χωρίς πέτσα και κόκκαλο. Έχει λευκό χρώμα και μικρή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αποτελεί ένα από τα πιο άπαχα μέρη του κοτόπουλου. Επίσης, το στήθος κοτόπουλο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και σχετικά λίγες θερμίδες. Είναι ιδανικό για τη διατροφή αυτών που θέλουν να χάσουν βάρος ή γυμνάζονται. Προστατεύει μάλιστα από καρδιαγγειακές παθήσεις και το διαβήτη.

Θρεπτική αξία

Στα 100g το μαγειρεμένο στηθος κοτοπουλο χωρίς δέρμα και κόκκαλο αποδίδει 165 θερμίδες. Περιέχει  31g πρωτεΐνες, 3,6g λιπαρά εκ των οποίων το 1g κορεσμένα. Περιέχει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, χοληστερόλη νάτριο, σίδηρο, ψευδάργυρο. Στα 100g το μαγειρεμένο στηθος κοτοπουλο με δέρμα και κόκκαλο αποδίδει 197 θερμίδες. Η σύστασή του έχει ως εξής:  30g πρωτεΐνες, 7,8g λιπαρά εκ των οποίων τα 2,2 g κορεσμένα. Περιέχει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, χοληστερόλη νάτριο, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Χρήσεις

Το κοτοπουλο στηθος ενδείκνυται για ψητά φούρνου ή γάστρας και κατσαρόλας. Μπορεί να μαγειρευτεί μόνο του ή και γεμιστό. Μπορεί να γίνει βραστό, ψητό, τηγανητό ή στον ατμό. Το στήθος κοτόπουλο με πέτσα ενδείκνυται για ψήσιμο στα κάρβουνα. Είναι ιδανικό για ανθρώπους που θέλουν να μαγειρέψουν γεύματα χαμηλής θερμιδικής αξίας.

Κοτόπουλο στήθος – Σωστό μαγείρεμα, υπέροχη γεύση

Το στηθος κοτοπουλο έχει υπέροχη γεύση η οποία για να μην υποβαθμιστεί πρέπει να ακολουθηθούν κάποια πράγματα κατά το μαγείρεμα. Σημαντικό λοιπόν είναι να μην αφαιρείται η πέτσα ή τα κόκκαλα αν τυχόν υπάρχουν πριν τελειώσει το μαγείρεμα για να μη χαλάσει η γεύση του. Με τον τρόπο αυτό το κοτοπουλο στηθος δε στεγνώνει, διατηρεί την υγρασία και την υφή του. Επίσης καλό είναι να μαρινάρεται, ώστε να μαλακώσει και να ψηθεί καλύτερα και να γίνει πιο νόστιμο.

Στήθος κοτόπουλο – Νοστιμια και προστασία

Το κοτοπουλο στήθος λοιπόν έχει εξαιρετική γεύση και είναι ιδανικό για όσους ακολουθούν κάποια δίαιτα, αλλά και για όσους γυμνάζονται. Επίσης προστατεύει τον άνθρωπο από διάφορες παθήσεις. Σε σχέση με άλλου είδους κρεατικά παρέχει λιγότερες θερμίδες.