Τούρτα γενεθλίων με την πιο βελούδινη μους σοκολάτας. Η γνωστή και ως τούρτα περίπτερο. Τη θυμάστε όταν την παρουσίασα πρώτη φορά το 2010; Διαχρονική....

Τούρτα γενεθλίων με την πιο βελούδινη μους σοκολάτας. Η γνωστή και ως τούρτα περίπτερο. Τη θυμάστε όταν την παρουσίασα πρώτη φορά το 2010; Διαχρονική. Χαμός έγινε με αυτή την συνταγή! Είμαι σίγουρη πως όσοι τη φτιάξατε δεν θα την ξεχάσετε ποτέ. Δεν έχετε παρά να πεταχτείτε μέχρι το περίπτερο για τα υλικά! Οι υπόλοιποι μην αργείτε, μόνο χαρά στους γύρω σας θα σκορπίσετε.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
231

Για την τούρτα γενεθλίων

  • 1 παντεσπάνι σοκολάτα
  • 2 μικρά κουτιά πουράκια σοκολάτας κομμένα στη μέση
  • 500 γρ. σοκολάτα 70% περιεκτικότητα σε κακάο ψιλοκομμένη
  • 300 γρ. γάλα
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή (κρύα)
  • 2 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι ή κουαντρό

Για το σιρόπι

  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. νερό
  • 50 γρ. ρούμι
  • Για το γαρνίρισμα
  • Λίγη ζάχαρη άχνη
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για την τούρτα γενεθλίων την γνωστή και ως τούρτα περίπτερο με πουράκια σοκολάτας, την πιο εύκολη τούρτα γενεθλίων για αγόρια και κορίτσια που φτιάξατε ποτέ! Οι τούρτες συνοδεύουν μοναδικές στιγμές μας όπως τα γενέθλια η τη γιορτή. Δείτε εδώ περισσότερες συνταγές για τούρτες.

    Για τη μους σοκολάτας

    Τοποθετούμε πρώτα την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε μπολ.

    Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρόλα.

    Μόλις πάρει βράση (αρχίζει να φουσκώνει) αποσύρουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε τη σοκολάτα.

    Σκεπάζουμε και αφήνουμε 1 λεπτό.

    Ανακατεύουμε μέχρι η σοκολάτα να λιώσει τελείως και να γυαλίσει το μίγμα.

    Αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει.

    Κουταλιά-κουταλιά προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα και με σύρμα ανακατεύουμε απαλά να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

    Τέλος, προαιρετικά, προσθέτουμε το ποτό (κονιάκ, ρούμι ή κουαντρό).

    Για το σιρόπι

    Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη.

    Αφήνουμε να βράσει το σιρόπι 2 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση.

    Αποσύρουμε και προσθέτουμε το αλκοόλ.

    Αφήνουμε το σιρόπι για 5 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία.

    Για το στήσιμο της τούρτας

    Για την εύκολη τούρτα περίπτερο θα χρησιμοποιήσουμε φόρμα δαχτυλίδι 25 εκ. με αποσπώμενη βάση.

    Τοποθετούμε το παντεσπάνι στη φόρμα, να εφαρμόσει στη βάση.

    Ντύνουμε γύρω γύρω τα τοιχώματα της φόρμας με λαδόκολλα για εύκολο ξεφορμάρισμα.

    Με πινέλο βρέχουμε καλά το παντεσπάνι με το σιρόπι.

    Απλώνουμε σε μια στρώση όλη τη μους σοκολάτας.

    Κόβουμε τα πουράκια στη μέση και τα στήνουμε γύρω γύρω στη φόρμα όρθια μπήγοντάς τα μέσα στη μους.

    Στρώνουμε με κουτάλι την επιφάνεια.

    Παγώνουμε την τούρτα (χρειάζεται περίπου 2 ώρες για να σφίξει), την ξεφορμάρουμε και τη μεταφέρουμε σε τουρτιέρα.

    Γαρνίρουμε με σπασμένα πουράκια και άχνη ζάχαρη λίγο πριν σερβίρουμε.

    Μυστικά

    Μπορείτε να βουτήξετε τα πουράκια σε λιωμένη σοκολάτα για να αδιαβροχοποιηθούν και να δώσετε τραγανή υφή στην τούρτα σας.

    Εναλλακτικά, αντί για παντεσπάνι, θα μπορούσατε στη βάση να φτιάξετε βάση μπισκότου όπως του τσιζκέικ ή μία βάση με πουράκια σπασμένα ανακατεμένα με λίγη πραλίνα.

    Η κάθε τούρτα είναι μοναδική και ο κάθε καλεσμένος έχει τις προτιμήσεις του.

    Άλλος προτιμάει σοκολατένια, άλλος αμυγδάλου, άλλος με σαντιγί και ο κατάλογος συνεχίζεται.

    Και η συζήτηση αρχίζει για τις προτιμήσεις του καθενός και τα επιφωνήματα απόλαυσης διαδέχονται το ένα το άλλο.

    Αν δε η τούρτα γενεθλίων είναι και σπιτική, τα κοπλιμέντα δίνουν και παίρνουν.

    Η κατάληξη της κουβέντας συνήθως είναι η εξής.

    Όλοι συμφωνούν ότι οι τούρτες γενεθλίων πρέπει πάντα να είναι φρεσκοφτιαγμένες και με επιλεγμένα υλικά.

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται