Χορτόσουπα από την Αργυρώ ! Χορτοσουπα βελουτε με όλα τα μυστικά και τις παραλλαγές για τη πιο δυναμωτική χορτόσουπα! Βάλτε τα λαχανικά που αγαπάτε...

Χορτόσουπα από την Αργυρώ ! Χορτοσουπα βελουτε με όλα τα μυστικά και τις παραλλαγές για τη πιο δυναμωτική χορτόσουπα! Βάλτε τα λαχανικά που αγαπάτε περισσότερο θα σας θυμίσει τη σούπα λαχανικών που έφτιαχνε η γιαγιά το χειμώνα και τρελαινόσασταν! Εύκολη, γρήγορη, διαιτητική, θρεπτική και γεμάτη βιταμίνες σούπα, κατάλληλη και για μωρά. Αν θέλετε να την κάνετε λίγο πιο διαφορετική και παιχνιδιάρικη, αλέστε την για να γίνει και να εντυπωσιάσετε τους πάντες!

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
423
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1 πράσο (ψιλοκομμένο)
  • 2 κλωνάρια σέλερι (σε φέτες)
  • 2 καρότα (σε καρέ)
  • 1 πατάτα (σε καρέ)
  • 1 κολοκύθι (σε καρέ)
  • 1 μικρο λάχανο (χοντροκομμένο)
  • λίγο σέλινο (ή μαϊντανό)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λεμόνι για το σερβίρισμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 150 Θερμίδες
    (kcal)
  • 40% Λιπαρά
  • 55% Υδατ/κες
  • 5% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Για τη χορτόσουπα

Με ένα μαχαίρι ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ.

Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά για 3-4′ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν τελείως τα υλικά.

Σκεπάζουμε και βράζουμε τη σούπα για περίπου 25′ μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε τα βότανα.

Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή, σε ζεστά μπολ.

Λίγο λεμόνι στη σούπα ή εναλλακτικά λίγο τριμμένο τυρί ή μια κουταλιά γιαούρτι σε κάθε μπολ απογειώνει τη γεύση.

Μυστικά και παραλλαγές

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε: Μπρόκολο, σελiνόριζα, κουνουπίδι, σέσκουλα, σπανάκι ή οποίο λαχανικό και χόρτο αγαπάτε.

Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε μικρό ζυμαρικό ή κοφτό μακαρόνι όπως βάζουν στην Κέρκυρα, κριθαράκι όπως βάζουν στη Πάρο, τραχανά όπως βάζουν στη στερεά Ελλάδα ή κουσκους λαχανικών όπως βάζουν στη Μακεδονία.

Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και λίγο κονκασέ και να την κάνετε κοκκινιστή. Όπως κι αν τη φτιάξετε είναι λαχταριστή.

Αν θέλετε πιο πηχτή τη σούπα, μπορείτε να τρίψετε μέσα λίγα ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί και να αφήσετε να σταθεί η χορτόσουπα για 10′ και να πήξει ελαφρά ή να πολτοποιήσετε λίγα από τα λαχανικά.

Επίσης, αν σας έχει περισσέψει λίγο βρασμένο όσπριο, φακές, φάβα, ρεβίθια ή φασόλια, μπορείτε να το προσθέσετε για πιο θρεπτικό αποτέλεσμα.

Αν θέλετε μπορείτε να την αλέσετε και κάνετε τη χορτόσουπα βελουτέ.

 

 

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Γενικότερα οι σούπες αποτελούν εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών σε σχετικά λίγες θερμίδες. Η συγκεκριμένη συνταγή διατηρεί μεγάλο ποσοστό των βιταμινών C, Ε κι Α που υπάρχουν στα λαχανικά της, καθώς αυτά παραμένουν στο ζωμό κατά το μαγείρεμα. Μπορεί η ενεργειακή της αξία να προέρχεται κυρίως από λιπαρά, αλλά αυτά είναι καλής ποιότητας μονοακόρεστα κατά βάση (ελαιόλαδο), προμηθεύοντας παράλληλα υψηλά ποσοστά βιταμίνης Ε. Έλλειψη βιταμίνης Ε έχει συσχετισθεί με μειωμένη άμυνα κατά των ιών, ενώ παράλληλα έχει βρεθεί ότι δρα συνεργικά με την βιταμίνη Α (εμποδίζει της οξείδωση της), δρώντας ενισχυτικά στην παραγωγή και λειτουργία των λεμφοκυτάρρων.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται