Για τη χορτόσουπα
Με ένα μαχαίρι ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά για 3-4′ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν τελείως τα υλικά.
Σκεπάζουμε και βράζουμε τη σούπα για περίπου 25′ μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε τα βότανα.
Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή, σε ζεστά μπολ.
Λίγο λεμόνι στη σούπα ή εναλλακτικά λίγο τριμμένο τυρί ή μια κουταλιά γιαούρτι σε κάθε μπολ απογειώνει τη γεύση.
Μυστικά και παραλλαγές
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε: Μπρόκολο, σελiνόριζα, κουνουπίδι, σέσκουλα, σπανάκι ή οποίο λαχανικό και χόρτο αγαπάτε.
Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε μικρό ζυμαρικό ή κοφτό μακαρόνι όπως βάζουν στην Κέρκυρα, κριθαράκι όπως βάζουν στη Πάρο, τραχανά όπως βάζουν στη στερεά Ελλάδα ή κουσκους λαχανικών όπως βάζουν στη Μακεδονία.
Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και λίγο κονκασέ και να την κάνετε κοκκινιστή. Όπως κι αν τη φτιάξετε είναι λαχταριστή.
Αν θέλετε πιο πηχτή τη σούπα, μπορείτε να τρίψετε μέσα λίγα ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί και να αφήσετε να σταθεί η χορτόσουπα για 10′ και να πήξει ελαφρά ή να πολτοποιήσετε λίγα από τα λαχανικά.
Επίσης, αν σας έχει περισσέψει λίγο βρασμένο όσπριο, φακές, φάβα, ρεβίθια ή φασόλια, μπορείτε να το προσθέσετε για πιο θρεπτικό αποτέλεσμα.
Αν θέλετε μπορείτε να την αλέσετε και κάνετε τη χορτόσουπα βελουτέ.