• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
27
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκ. σκόρδο σπασμένες
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο σε μικρά καρέ
  • 500 γραμ. φακές ψιλές
  • 2 κ.σ. κινόα
  • 1 γεμάτη κ.σ. πελτέ
  • 1 συσκευασία ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1½ λίτρο νερό ζεστό
  • δαφνόφυλλο
  • ξίδι από κρασί
  • 2 πρέζες από πάπρικα
  • καγιέν
  • κύμινο
  • κόλιανδρο
  • ρίγανη
  • 2 χωριάτικα χοντρά λουκάνικα χωρίς το περίβλημα

Εξοπλισμός

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Πικάντικες φακές

    Για τις πικάντικες φακές με λουκάνικο και κινόα, βράζουμε πρώτα τις φακές για 5′.

    Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι.

    Ζεσταίνουμε 4 κουταλιές από το συνολικό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι το πράσο και το καρότο.

    Προσθέτουμε τα σπασμένα σκόρδα.

    Ρίχνουμε τις φακές κι ανακατεύουμε να λαδωθούν.

    Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην βάση της κατσαρόλας να ψηθεί για 1′, ρίχνουμε τις ντομάτες και προσθέτουμε το μπουκέτο μυρωδικών, το νερό, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά κατά βούληση.

    Αφήνουμε τις φακές να βράσουν για περίπου 30′ σε μέτρια φωτιά.

    Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος.

    Ξεπλένουμε την κινόα σε σουρωτήρι σε τρεχούμενο νερό. Την προσθέτουμε στις φακές.

    Σιγοβράζουμε για 10′ επιπλέον.

    Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ξίδι και με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε δυνατά.

    Καθαρίζουμε το λουκάνικο από το περίβλημα. Αλέθουμε στο μπλέντερ.

    Πλάθουμε μικρά μικρά κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε ελάχιστο ελαιόλαδο για 2′-3′ να ροδίσουν.

    Σερβίρουμε τις φακές με μπόλικα μίνι καφεδάκια λουκάνικου.

    Αν θέλετε περισσότερες διαφορετικές συνταγές με όσπρια, εκτός από τις φακές με λουκάνικο, δοκιμάστε και την παρακάτω.

    Προτεινόμενος εξοπλισμός

    Κάτι μαγειρεύεται