Για τα cookies
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C στον αέρα και στρώνουμε λαδόκολλα σε λαμαρίνα.
Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι και τη σόδα.
Βάζουμε το μισό βούτυρο σε αντικολλητικό τηγανάκι και το λιώνουμε σε μέτρια φωτιά.
Αφήνουμε το βούτυρο να ροδίσει και να μοσχομυρίσει για επιπλέον 2-3 λεπτά.
Αδειάζουμε το καυτό βούτυρο σε ανοξείδωτο ή γυάλινο σκεύος.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο κι ανακατεύουμε να λιώσει καλά.
Ρίχνουμε και τα δύο είδη ζάχαρης, το αλάτι και τη βανίλια.
Χτυπάμε με σύρμα ή με μίξερ χειρός για να ομογενοποιηθεί το μείγμα, να λιώσει η ζάχαρη και να κρυώσει καλά.
Προσθέτουμε το αυγό και τον κρόκο πάντα χτυπώντας με το μίξερ ή με το σύρμα μέχρι το μείγμα να γυαλίσει και να κρεμώσει.
Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 3-4 λεπτά.
Το ξαναχτυπάμε να αφρατέψει.
Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι κι ανακατεύουμε για 1′.
Τέλος προσθέτουμε τα κομμάτια σοκολάτας και τα καρύδια.
Με σκουπ παγωτού αφήνουμε κουταλιές από το μείγμα στο ταψί, ή εναλλακτικά, με ένα κουτάλι παίρνουμε κουταλιά ζύμης και πλάθουμε σε μπάλα και ακουμπάμε στη λαδόκολλα, αφήνοντας 3-4 εκ. κενό ανάμεσα (απλώνουν στο ψήσιμο).
Ψήνουμε τα cookies με κομμάτια σοκολάτας για περίπου 15′ μέχρι να ροδίσουν οι άκρες αλλά η μέση να παραμείνει μαλακή.
Αφού ψηθούν, με προσοχή -πρέπει να είναι ακόμη μαλακά- τα μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσουν και να σταθεροποιηθούν.
Αν θέλουμε τραγανά μέσα και έξω τα cookies με κομμάτια σοκολάτας τα ψήνουμε 3′ παραπάνω.
Μυστικά
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι στην θερμοκρασία δωματίου (αυγό, βούτυρο κλπ.).
Το βούτυρο πρέπει να είναι μαλακό.
Τα δύο είδη ζάχαρης είναι απαραίτητα για να καραμελώσουν σωστά τα μπισκότα.
Φροντίστε το μέγεθος των μπισκότων να είναι αρκετά μεγάλο και το ύψος τους αρκετά παχύ γιατί μόνο έτσι θα διατηρήσουν το σχήμα τους και δεν απλώσουν πολύ. Αλλιώς θα γίνουν πολύ λεπτά και τραγανά.
Αφού φτιάξουμε και δώσουμε σχήμα στα μπισκότα μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη να παγώσουν καλά.
Στην κατάψυξη αφού παγώσουν, τα βάζουμε σε σακουλάκια και τα σφραγίζουμε. Διατηρούνται έως και 3 μήνες. Μπορείτε να τα ψήνετε λίγα-λίγα για μεγαλύτερη απόλαυση.
Παγώνοντας στην κατάψυξη τη ζύμη των μπισκότων πετυχαίνουμε καλύτερο σχήμα στο μπισκότο κι ελαφρώς μαλακή υφή στην καρδιά τους. Αν τα ψήσετε κατευθείαν, απλώνουν ελαφρά και γίνονται πιο τραγανά. Εάν θέλετε μαλακά τα μπισκότα σας, θα πρέπει απαραιτήτως να μπουν κατάψυξη και να παγώσουν.
Αφήστε πάντα αρκετό κενό ανάμεσα τους, γιατί με το ψήσιμο τα υλικά λιώνουν και τα μπισκότα απλώνουν.
Εκτός από το μέγεθος που θα τα πλάσετε και ο χρόνος ψησίματος, παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο μαλακά ή τραγανά θα γίνουν.