Ο ψητός σολομός μαζί με τα λαχανικά είναι ένα υγιεινό φαγητό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Αυτή η συνταγή για σολομό τα έχει όλα! Δοκιμάστε την...

Ο ψητός σολομός μαζί με τα λαχανικά είναι ένα υγιεινό φαγητό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Αυτή η συνταγή για σολομό τα έχει όλα! Δοκιμάστε την οπωσδήποτε!

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 20 λεπτά
168

Για το σολομό

  • 1 κομμάτι/ια ενιαίο φρέσκο σολομό γύρω στο 1 κιλό με την πέτσα χωρίς κόκκαλα
  • Ξύσμα από λεμόνι και λάιμ
  • 2 πρέζα/ες ζάχαρη
  • 2 κ.γ. ανθός αλατιού
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Λίγο φρέσκο θυμάρι
  • Ανάμεικτα πιπέρια χοντροσπασμένα στο γουδί
  • Για τη σάλτσα ταρτάρ
  • 1/2 φλ. μαγιονέζα
  • 2 κ.σ. πίκλες ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. λευκή κρέμα βαλσαμικό ξίδι
  • 1 κ.σ. κάπαρη ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τη σαλάτα λαχανικών

  • 500 γρ. baby πατάτες
  • 6 baby καρότα
  • 6 baby κολοκυθάκια
  • Λίγα πράσινα φασολάκια λεπτά κατεψυγμένα δικά σας
  • 1 ρίζα φινόκιο κομμένη σε λεπτές φέτες
  • Λίγα τρυφερά μικρά ραπανάκια
  • Λίγο σχοινόπρασο

Για τη σάλτσα σαλάτας

  • 2 κ.σ. μαγιονέζα
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • Ελαιόλαδο
  • Λεμόνι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το σολομό (Α' τρόπος)

    Φροντίζουμε να μην υπάρχει κανένα κόκαλο στο φιλέτο σολομού.

    Μπορούμε να ψήσουμε ολόκληρο τον σολομό στο φούρνο ή σε κομμάτια.

    Ελαφρά καμπυλώνουμε το φιλέτο σαν να το κάνουμε ρολό και με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε κοντά κοντά χαρακιές βάθους 0.5 εκ. στην πλευρά της πέτσας.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ºC.

    Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί. Ζεσταίνουμε το ταψί στον φούρνο για 10′.

    Ανακατεύουμε το ξύσμα, τη ζάχαρη, τον ανθό αλατιού, το θυμάρι και τα πιπέρια. Τα πασπαλίζουμε στον πάγκο.

    Αλείφουμε το ψάρι με λάδι ολόγυρα. Κυλάμε το σολομό και από τις δυο πλευρές να κολλήσουν τα υλικά επάνω.

    Ακουμπάμε το φιλέτο στο καυτό ταψί με την πλευρά της πέτσας να ακουμπάει στο ταψί.

    Ψήνουμε για 15′ περίπου.

    Αναποδογυρίζουμε το ολόκληρο φιλέτο και ψήνουμε για 7′ περίπου.

    Αφήνουμε να σταθεί για 5′ και σερβίρουμε σε πιατέλα με τα λαχανικά και τη σάλτσα.

    Για το σολομό (Β' τρόπος)

    Κόβουμε το φιλέτο σε κομμάτια.

    Χαράζουμε την πλευρά της πέτσας σε χαρακιές βάθους 0.5 εκ.

    Αλείφουμε και το κάθε φιλέτο και το κυλάμε στο μείγμα.

    Έχουμε κάψει καλά σε δυνατή φωτιά αντικολλητικό τηγάνι.

    Ακουμπάμε το φιλέτο με την πέτσα προς τα κάτω και ψήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να φαίνεται από το πλάι ότι αλλάζει χρώμα κατά τα 3/4 του ύψους του το φιλέτο.

    Αναποδογυρίζουμε από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για λίγα λεπτά. Μέχρι να μην φαίνεται ροζ χρώμα. Σε αυτό το στάδιο ο σολομός θα είναι ψημένος εξωτερικά αλλά η καρδιά του θα είναι ροζ.

    Είναι ο πιο σωστός τρόπος ψησίματος για να απολαύσετε το σολομό.

    Αν θέλετε πιο ψημένο το εσωτερικό αφήστε λίγα λεπτά επιπλέον στο τηγάνι.

    Αποσύρουμε από τη φωτιά και αναποδογυρίζουμε το φιλέτο.

    Η πέτσα πρέπει να ακουμπάει στο καυτό τηγάνι για να ροδίσει καλά με τη θερμότητα πλέον του τηγανιού.

    Αφήνουμε λίγα λεπτά να τραβήξει τα υγρά του και σερβίρουμε.

    Διαφήμιση

    Για τη σάλτσα ταρτάρ

    Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

    Διαφήμιση

    Για τα λαχανικά σαλάτα

    Βράζουμε σε κατσαρόλα τα λαχανικά, πατάτες, καρότα, κολοκύθια και φασολάκια σε μπόλικο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν.

    Τα στραγγίζουμε.

    Κόβουμε το φινόκιο και τα ραπανάκια σε πολύ λεπτές φέτες, τα αλατίζουμε και στύβουμε λίγο λεμόνι.

    Αφήνουμε να μαριναριστεί.

    Βάζουμε σε μπολ την μαγιονέζα, τη μουστάρδα, λίγο ελαιόλαδο, λίγο χυμό λεμονιού και ραντίζουμε με λίγο κρύο νερό.

    Ανακατεύουμε καλά να γίνει αραιό ντρέσινγκ.

    Σπάμε τις πατάτες με πιρούνι όσο ακόμα είναι ζεστές, τις βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε καρότα, κολοκύθια, φασολάκια, φινόκιο, ραπανάκια και το σχοινόπρασο.

    Περιχύνουμε τα ζεστά ακόμα λαχανικά με την σάλτσα μαγιονέζας.

    Τα αραδιάζουμε γύρω από τον σολωμό.

    Σερβίρουμε τη σάλτσα ταρτάρ σε μπολ στο πλάι.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται