Ανδριώτικη φρουτάλια ή φουρτάλια. Φαγητο από την Άνδρο με πατάτες, αυγά και λουκάνικα, για φουσκωτή και αφράτη ! Παραδοσιακά γίνεται με γλίνα (λίπος). Εδώ...

Ανδριώτικη φρουτάλια ή φουρτάλια. Φαγητο από την Άνδρο με πατάτες, αυγά και λουκάνικα, για φουσκωτή και αφράτη ! Παραδοσιακά γίνεται με γλίνα (λίπος). Εδώ σας έχω μια πιο απλή εκδοχή της, για να απολαύσετε μια τέλεια φρουταλια.

Η γαστρονομία του Αιγαίου είναι ανεξάντλητη και ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η φρουτάλια . Η φρουτάλια, είναι το «σήμα κατατεθέν» της γαστρονομίας στην Άνδρο αλλά συναντάται και σε άλλα νησιά όπως η Τήνος. Η παραδοσιακή φρουτάλια είναι μια λαχταριστή φουσκωτή , με πατάτες κομμένες σε λεπτές στρογγυλές φέτες, μυρωδικά, ντόπια ανδριώτικα λουκάνικα και γλίνα (λίπος χοιρινού). Λόγω των ντόπιων και ιδιαίτερων υλικών έχει και μοναδική γεύση με αρώματα συγκλονιστικά. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, που αξίζει να δοκιμάσει κανείς. Στην Ανδρο φτιάχνουν φρουτάλια κάθε εποχή του χρόνου διαφορετική  ανάλογα με τα φρέσκα υλικά που έχουν από τους κήπους. Χλωρά κουκιά, αγκινάρες, κρεμμύδια, κολοκύθια κ.α. Αλλά αυτό που  πάντα  περιέχει η παραδοσιακή φρουτάλια, είναι τα χωριάτικα λουκάνικα. Δοκιμάστε τη!

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
102
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 χωριάτικα λουκάνικα κομμένα σε φέτες με μισό εκ. πάχος
  • 4 μέτριες πατάτες κομμένες σε φέτες μισό εκ. πάχος
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 8 αυγά
  • 1/2 φλ. γάλα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Φρουτάλια

     

     

    Για την φρουτάλια Ανδρου,

    την παραδοσιακή Ανδριώτικη φρουτάλια, συγκεντρώνουμε όλα μας τα υλικά. Για τη φρουτάλια Άνδρου θα χρησιμοποιήσουμε ένα τηγάνι που να μπαίνει στο φούρνο. Στη συνέχεια!

    • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα λουκάνικα για 3 λεπτά.
    • Προσθέτουμε τις πατάτες και το κρεμμύδι, ανακατεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαραθεί το κρεμμάδι.
    • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε το τηγάνι για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατατες.
    • Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ.
    • Τα χτυπάμε με το σύρμα.
    • Προσθέτουμε το γάλα και το αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά.
    • Περιχύνουμε τα υλικά του τηγανιού με τα αυγά.
    • Ανακινούμε το τηγάνι, να πάει παντού το μιγμα των αυγών.
    • Ψήνουμε την φρουτάλια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C και για περίπου 15 λεπτά.
    • Όταν φουσκώσει η Ανδριώτικη φρουτάλια και σταθεροποιηθεί είναι έτοιμη.
    • Την αναποδογυρίζουμε σε ξύλο κοπής και την κόβουμε σε 6 τρίγωνα κομμάτια.

    Αρέσει σε μικρός και μεγάλους και είναι για όλες τις ώρες. Φτιάξτε την και απολαύστε τη παρέα με τους αγαπημένους σας!

    Κάτι μαγειρεύεται