Γαλακτομπούρεκο σαν της γιαγιάς από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Μια συνταγή που θα σας θυμίσει το πολίτικο γλυκό που έφτιαχνε η γιαγιά και τρελαινόμασταν...

Γαλακτομπούρεκο σαν της γιαγιάς από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Μια συνταγή που θα σας θυμίσει το πολίτικο γλυκό που έφτιαχνε η γιαγιά και τρελαινόμασταν όλοι. Εύκολη παραδοσιακή συνταγή για να το φτιάξετε όλοι και να μαγέψετε τους πάντες!

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
Βαθμολογήστε

Για το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς

  • 1 lt γάλα
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 μέτριο ακέρωτο λεμόνι (φλούδα)
  • 2 βανίλιες
  • 2 πρέζα/ες αλάτι
  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 40 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 2 αβγά
  • 150 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
  • 9 φύλλα κρούστας ή Βηρυτού

Για το σιρόπι

  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. νερό
  • Φλούδα λεμονιού
  • Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
  • 1 κομμάτι/ια ξύλο κανέλα

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς, μια συνταγή της Αργυρώς με φύλλο κρούστας. Το πολίτικο γαλακτομπούρεκο που έφτιαχνε η γιαγιά και εξαφανιζόταν στο λεπτό. Αυτή η συνταγή θα σας ξετρελάνει γιατί είναι παραδοσιακή και εύκολη.

    Για την κρέμα

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C  στις αντιστάσεις ή στους 160°C στον αέρα

    Σε κατσαρόλα με χοντρή βάση βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού, τη βανίλια και το αλάτι να ζεσταθούν.

    Βροχηδόν ρίχνουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να πάρει βράση και να δέσει η κρέμα.

    Σβήνουμε τη φωτιά.

    Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει.

    Χτυπάμε τα αυγά με σύρμα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας γρήγορα για να μην ψηθούν από τη θερμοκρασία της κρέμας.

    Αφαιρούμε την φλούδα.

    Διαφήμιση

    Για το στήσιμο

    Βουτυρώνουμε ταψί 24×30 εκ. ή στρογγυλό 28εκ. 

    Στρώνουμε τα 6 φύλλα κρούστας βουτυρώνοντας τα ένα-ένα.

    Αδειάζουμε την κρέμα.

    Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν και τα αλείφουμε με βούτυρο.

    Αλείφουμε με βούτυρο 2 φύλλα και τα διπλώνουμε στη μέση. 

    Κλείνουμε το γαλακτομπούρεκο με το τελευταίο φύλλο.

    Αλείφουμε βούτυρο σε όλη την επιφάνειά του.

    Μπήγουμε τις άκρες προς τα μέσα με σπάτουλα.

    Χαράζουμε την επιφάνεια σε κομμάτια, προσέχοντας να μη βγει έξω η κρέμα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.

    Ραντίζουμε πεταχτά με λίγο νερό τα φύλλα για να κολλήσουν μεταξύ τους και να μην σηκώνονται στο ψήσιμο.

    Ψήνουμε στην κάτω σχάρα στις αντιστάσεις ή στη μεσαία σχάρα του φούρνου στον αέρα για περίπου 1 ώρα να φουσκώσει και να ροδίσει καλά το φύλλο.

    Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

    Για το σιρόπι

    Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και βράζουμε για 5 λεπτά.

    Περιχύνουμε το κρύο γλυκό με το καυτό σιρόπι ρίχνοντας το λίγο λίγο.

    Πάντα στο γαλακτομπούρεκο, το ένα πρέπει να είναι κρύο και το άλλο ζεστό στο σιρόπιασμα. 

    Αφού τραβήξει το σιρόπι, κόβουμε και σερβίρουμε.

    Ιδανικά, το πολίτικο γαλακτομπούρεκο τρώγεται ολόφρεσκο.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×