• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
322

Η κρέμα

  • 1 lt γάλα
  • 400 γρ. φέτα
  • 4 αυγά
  • 150 γρ. αλεύρι

Για το ταψί

  • Λίγο βούτυρο
  • Λίγο αλεύρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC, στις αντιστάσεις.

    Βουτυρώνουμε καλά ταψί 26 εκ. και το αλευρώνουμε. Πρέπει το ταψί να βουτυρωθεί και στα τοιχώματα και να ντυθεί ολόγυρα με αλεύρι.

    Η καλή προετοιμασία του ταψιού θα βοηθήσει στο σωστό ξεφορμάρισμα.

    Για την κρέμα

    Βάζουμε το γάλα σε μεσαία κατσαρόλα.

    Προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε.

    Βάζουμε τη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και με σύρμα ανακατεύουμε μέχρι να βράσει  και να δέσει ελαφρά.

    Μόλις πήξει την αποσύρουμε από την φωτιά.

    Θρυμματίζουμε τη φέτα, κρατώντας μερικά μεγάλα κομμάτια και την ρίχνουμε μεσα.

    Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ με το σύρμα.

    Τα προσθέτουμε  και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις με το σύρμα.

    Μόλις ομογενοποιηθεί η κρέμα την αδειάζουμε στο βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί.

    Για το ψήσιμο-χρόνος

    Τοποθετούμε το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου.

    Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί  και να ροδίσει η επιφάνεια.

    Όταν βγει από το φούρνο δε κόβεται, πρέπει να σταθεί για 1 ώρα να κρυώσει και να σφίξει.

    Διαφήμιση

    Μυστικά

    Μια καταπληκτική γαλατόπιτα αλμυρή, χωρίς φύλλο ιδανική για εσένα που δε θέλεις να χαλάς πολύ χρόνο στην κουζίνα.

    Αν σου περισσέψει κόψε την σε μικρές μπουκιές και τηγάνισε τα περισσεύματα της αλμυρής γαλατόπιτας σε λίγο λάδι. Θα κάνει μια κρούστα απίστευτη και η νοστιμιά της δεν έχει προηγούμενο.

    Για τη γαλατόπιτα χωρίς φύλλο μπορείς να χρησιμοποιήσεις γάλα και τυρί light. 

    Ευχαριστούμε την κα Ελένη Μαλτέζου για την συνταγή της αλμυρής γαλατόπιτας χωρίς φύλλο με αλεύρι, από το βιβλίο της «Σαμοθράκη, Γαστρονομία – Ταυτότητα- Κληρονομημένη γνώση».

    Βίντεο

    Τι συνταγή θα φτιάξεις για το Πάσχα;

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται