Καγιανας, το πιο εύκολο και αγαπητό φαγητό του καλοκαιριού

Καγιανας, το πιο εύκολο και αγαπητό φαγητό του καλοκαιριού

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
860

Για τον καγιανά

  • 4 ώριμες και σφικτές ντομάτες
  • 6 αυγά
  • 1/4 φλ. κούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. τρίμματα φέτας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
  • Φρυγανισμένο ψωμί για το σερβίρισμα

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Οι ντομάτες να είναι ώριμες και σφιχτές

    Κρατήστε έξω τα σπόρια και τα πολλά ζουμιά της ντομάτας

    Μην παραψήνετε τα αυγά γιατί στεγνώνουν πολύ και χάνει  την αφράτη υφή της

    Καγιανάς

    Πρώτα αποφλοιώνουμε τις ντομάτες περνώντας τη λάμα του μαχαιριού πάνω στην ντομάτα, σαν να την ξυρίζουμε χωρίς να την κόβουμε. Έτσι βοηθάμε τη φλούδα να φύγει εύκολα.

    Έπειτα χαράζουμε λίγο την ντομάτα και τραβάμε τη φλούδα.

    Κόβουμε τις ντομάτες σε καρεδάκια.

    Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία, αφήνουμε τις ντομάτες για περίπου 10΄ ώστε να πιούν όλα τα υγρά τους.

    Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

    Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με αλάτι και πιπέρι.

    Προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε.

    Περιχύνουμε τις ντομάτες με το μίγμα των αυγών.

    Ανακατεύουμε, διαλύοντας το μίγμα, και σιγοψήνουμε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά.

    Δεν παραψήνουμε γιατί στεγνώνει.

    Σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί και πασπαλίζουμε με λίγο δυόσμο.

    Μυστικά

    Οι ντομάτες να είναι ώριμες και σφιχτές, ψιλοκομμένες σε μικρά κομματάκια και όχι πολτοποιημένες.

    Κρατήστε έξω τα σπόρια και τα πολλά ζουμιά της ντομάτας.

    Είναι βασικό να ψήσετε τη ντομάτα στο τηγάνι πριν βάλετε το λάδι και τα αυγά, ώστε να στεγνώσει και να καραμελώσει σαν παχιά σάλτσα με μικρά κομματάκια ντομάτας.

    Χαμηλώστε τη φωτιά όταν ρίξετε το λάδι και τα αυγά και ανακατεύετε συχνά, πάντα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι  να κάνουν σώμα (να σταθεροποιηθούν) για λίγα λεπτά τα αυγά.

    Μην παραψήνετε τα αυγά γιατί στεγνώνουν πολύ και χάνει  την αφράτη υφή της.

    Σερβίρεται πάνω σε φέτα ψωμί (κατά προτίμηση μπαγιάτικο ή φρυγανισμένο). Με το ψωμί είναι το κάτι άλλο, γιατί τραβάει τυχόν υγρασία.

    Το τυρί είναι προαιρετικό όπως και τα διάφορα λαχανικά (κρεμμύδι, πιπεριά, κολοκυθάκι). Αν βάλετε λαχανικά θα τα προσθέσετε αφού στεγνώσετε καλά τη ντομάτα μόνη της στο τηγάνι. Τότε θα ρίξετε το λάδι και θα σοτάρετε τα λαχανικά.

     

    Βίντεο

    Εσύ με τι σαλάτα θα συνόδευες το φαγητό σου;

    Κάτι μαγειρεύεται