Για το γλάσο
Βάζουμε σε ένα μικρό μπολ το ξύσμα με την κρυσταλλική ζάχαρη.
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο το μπολ με το ξύσμα για λίγη ώρα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει υγρό το μίγμα.
Όταν λιώσει η ζάχαρη μέσα στο ξύσμα και γίνει σαν σιρόπι, προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε λίγη λίγη την ζάχαρη άχνη ανακατεύοντας το γλάσο πορτοκαλιού έως ότου το φέρουμε στην πυκνότητα, αραιό ή παχύρρευστο, που επιθυμούμε.
Θα περιχύσουμε με αυτό τη νηστίσιμη καρυδόπιτα αφού κρυώσει.
Αυτή η συνταγή δεν έχει σιρόπι, παρόλα αυτά είναι ζουμερή και παίρνει δροσιά και υγρασία από το γλάσο πορτοκαλιού.
Για τη νηστίσιμη καρυδόπιτα
Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι και τη βανίλια.
Προσθέτουμε την ζάχαρη και το καρύδι αλεσμένο και ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά με ένα κουτάλι.
Κάνουμε λακκούβα στα στερεά υλικά.
Σε ένα μπολάκι βάζουμε το λάδι, το ξύδι και το ξύσμα από το πορτοκάλι, τα ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στα στερεά υλικά.
Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο φρέσκο χυμό πορτοκάλι (πάνω από το μπολ με τα υλικά, γιατί φουσκώνει και χύνεται).
Τα προσθέτουμε στο μίγμα.
Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε το μίγμα από το κέντρο προς τα έξω μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Λαδώνουμε στρογγυλό ταψί 28 εκ. και στρώνουμε μέσα, απαραιτήτως, αντικολλητικό χαρτί.
Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα του φούρνου για περίπου 1 ώρα.
Η νηστίσιμη καρυδόπιτα θα φουσκώσει αρκετά και η επιφάνειά της θα κάνει κρούστα.
Αφήνουμε να σταθεί για 15′ στο ταψί και να κρυώσει ελαφρά.
Αναποδογυρίζουμε και ξεφορμάρουμε για να κρυώσει τελείως.
Σε αυτή τη φάση μπορούμε απλά να πασπαλίσουμε με λίγη ζάχαρη άχνη ή να την περιχύσουμε με το γλάσο.
Μυστικά
Πριν βγάλουμε το ταψί από το φούρνο, τοποθετούμε μαχαιράκι στο κέντρο για να σιγουρευτούμε ότι είναι σωστά ψημένη.
Αφήνουμε την καρυδόπιτα να σταθεί στο ταψί, να γίνει χλιαρή και έπειτα την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Αφαιρούμε τη λαδόκολλα.