Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε τα λεμονάτα καλαμαράκια με σπανάκι στην κατσαρόλα, ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο και αφήνουμε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 6′-8′ να γίνουν διάφανα.
Προσθέτουμε τα καλαμαράκια και τα ροδίζουμε για 3-4 λεπτά να αλλάξουν χρώμα. Ρίχνουμε την ντομάτα και το νερό.
Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30′.
Προσθέτουμε το σπανάκι, το ρύζι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15′ μέχρι το ρύζι να πιει τα υγρά από το σπανάκι. Σβήνουμε τη φωτιά, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά και το χυμό λεμόνι. Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και καπάκι. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10′ να τραβήξει τα υγρά του.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Τα καλαμαράκια, εκτός από πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, μας και δίνουν και ω-3 λιπαρά οξέα, όπως και τα υπόλοιπα ψάρια. Παράλληλα, καλύπτουν ένα μεγάλο ποσοστό της ημερήσιας ανάγκης μας σε χαλκό, ενός ιχνοστοιχείου που παίζει ρόλο στην απορρόφηση, αποθήκευση και τον μεταβολισμό του σιδήρου και στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, αποτρέποντας συμπτώματα αναιμίας. Το σπανάκι, μπορεί να μην μας προσφέρει υψηλά βιοδιαθέσιμο σίδηρο, ωστόσο αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και Κ. »
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.
Αν θέλετε να μαγειρέψετε τα καλαμαράκια με περισσότερους τρόπους, δείτε όλες τις συνταγές μου εδώ.
Διαβάστε και όλα τα μυστικά μου για τη σωστή συντήρηση και το καθάρισμα των θαλασσινών.