Εκτέλεση
Για το κέικ κατσαρόλας με σταφίδες και σοκολάτα, προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 170 βαθμούς C, στις αντιστάσεις.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο σε μπολ.
Προσθέτουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά, να «ντυθούν» από το αλεύρι.
Βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρή βάση τη ζάχαρη, το βούτυρο, τη σοκολάτα, το αλάτι, τη βανίλια και το γάλα.
Τα ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά τακτικά, να λιώσουν, όχι να βράσουν!
Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτουμε το ρούμι και αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα για 10΄.
Χτυπάμε με μίξερ χειρός τα αυγά σε ένα μπολ να αφρατέψουν και τα προσθέτουμε στο μείγμα σοκολάτας.
Χτυπάμε με το μίξερ χειρός, να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Τέλος, προσθέτουμε τα στερεά υλικά και χτυπάμε λίγο με το μίξερ να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Το αδειάζουμε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος.
Ψήνουμε στο φούρνο για 50΄-55΄.
Σερβίρουμε με τη χτυπημένη κρέμα.