Εκτέλεση
Για το κέικ μπανάνα με σοκολάτα, όλα τα υλικά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη για 3΄- 4′ λεπτά μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά ώστε να τα πίνει κάθε φορά το μείγμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι και τον πουρέ από μπανάνες. Διαλύουμε τη σόδα στο γάλα και το προσθέτουμε.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτουμε. Ρίχνουμε και τη βανίλια. Τέλος, με μία σπάτουλα ανακατεύουμε μέσα τα καρύδια και τη σοκολάτα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία μεγάλη φόρμα του κέικ. Αδειάζουμε το μείγμα και το ψήνουμε το κέικ μπανάνα για περίπου 1 ώρα στους 170 βαθμούς C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα.
Το κέικ είναι σωστά ψημένο όταν μοσχοβολήσει το σπίτι και το κέικ ξεκολλάει από τα τοιχώματα, έχει επαναφορά όταν το πιέζουμε και έχει ροδίσει. Θα το διαπιστώσετε όταν μπήγοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του, αυτό βγει στεγνό. Διαβάστε περισσότερα μυστικά για το σωστό ψήσιμο του κέικ εδώ.
Για τη σάλτσα σοκολάτας που θα καλύψουμε το κέικ μπανάνα
Κοσκινίζουμε την άχνη και το κακάο. Προσθέτουμε το αλάτι. Σε κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το βούτυρο, και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε να λιώσουν (χωρίς να βράσουν). Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με κουτάλι να ομογενοποιηθούν. Θα μοιάζει με υγρή κρέμα σοκολάτας. Την αφήνουμε να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά. Αλείφουμε γύρω γύρω το κέικ.
Extra Μυστικό
Όταν βουτυρώνουμε μία φόρμα για κέικ αφήνουμε το σκεύος 1΄-2΄ στην κατάψυξη να παγώσει το βούτυρο. Έπειτα αλευρώνουμε και τινάζουμε. Έτσι, το σκεύος θα κάνει ένα φιλμ που θα προστατεύει το γλυκό και το βούτυρο της φόρμας δεν θα ρουφήξει πολύ αλεύρι για να το βαρύνει. Διαβάστε οπωσδήοτε όλα τα μυστικά επιτυχίας για τέλεια κέικ εδώ και σας εγγυώμαι ότι τίποτα δε θα πάει στραβά!
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Η καλύτερη σπιτική εναλλακτική λύση για γλύκισμα από ότι τα συνηθισμένα κρουασάν, σοκολάτες κι άλλα αντίστοιχα του εμπορίου. Αν χρησιμοποιήστε και ημίπαχες εκδοχές γάλακτος και γιαουρτιού τότε σε μόλις 160 θερμίδες έχετε τον πιο ιδανικό συνδυασμό γλυκιάς γεύσης και θρεπτικής αξίας. Η συνταγή μας δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που συμβάλλουν στην σωστή λειτουργία του μεταβολισμού μας. Η μπανάνα αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και καλίου. Η βιταμίνη C συμβάλλει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και στην καλή υγεία του δέρματος ως συστατικό του δομικού του υλικού, του κολλαγόνου. Το κάλιο από την άλλη, είναι ένας ηλεκτρολύτης που συμβάλλει στην πρωτεϊνοσύνθεση και τη διατήρηση και ανάπτυξη της μυικής μάζας, ενώ επίσης ρυθμίζει τα νευρικά ερεθίσματα για τη μυϊκή συστολή. Εντάξτε το στο διαιτολόγιο σας είτε ως πρωινό μαζί με ένα ποτήρι ημίπαχο γάλα, είτε ως ενδιάμεση σνακ. «
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Στον διατροφικό πίνακα οι θερμίδες είναι ανά μερίδα και το ποσοστό αφορά την ενεργειακή κάλυψη ανά μερίδα.
Βρείτε περισσότερες συνταγές για λαχταριστά κέικ που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει και απολαύστε τες παρέα με την οικογένειά σας.