Εκτέλεση
Για το κέικ ολικής αλέσεως με αποξηραμένα φρούτα, προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 170 βαθμούς C. Βουτυρώνουμε μεσαία μακρόστενη φόρμα του κέικ ή μικρή φόρμα δαχτυλίδι. Στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση.
Βάζουμε τα αποξηραμένα φρούτα σε μπολ. Προσθέτουμε τα ξύσματα από πορτοκάλι και λεμόνι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Βάζουμε σε μπολ το βούτυρο και τη ζάχαρη και με μίξερ χειρός τα χτυπάμε καλά να κρεμώσουν και να αφρατέψουν για 5-6΄. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, να τα πίνει το μείγμα. Προσθέτουμε και τη μαρμελάδα. Δείτε εδώ τη συνταγή μου για την ωραιότερη μαρμελάδα με κομμάτια πορτοκαλιού.
Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τα μπαχαρικά και το αλάτι. Με σύρμα τα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το μισό αλεύρι με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα. Ρίχνουμε τα αποξηραμένα φρούτα στο υπόλοιπο αλεύρι και με ένα κουτάλι τα διπλώνουμε απαλά στο μείγμα. Δεν το ανακατεύουμε πολύ ώρα. Αν θέλετε να φτιάξετε εσείς τα αποξηραμένα φρούτα, δείτε εδώ πώς.
Αδειάζουμε στην έτοιμη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15΄. Το ξεφορμάρουμε αφού κρυώσει τελείως.
Το αλεύρι ολικής αλέσεως συγκρατεί περισσότερη υγρασία, γι’ αυτό ελέγξτε αν το κέικ ψήθηκε σωστά πριν το βγάλετε από το φούρνο. Βυθίστε τη λάμα του μαχαιριού στο κέντρο του κέικ. Αν βγαίνει στεγνή, είναι ψημένο. Αν βγαίνει με υγρασία συνεχίστε το ψήσιμο για λίγα επιπλέον λεπτά.
Διαβάστε οπωσδήποτε όλα τα μυστικά επιτυχίας για τέλεια κέικ, αλλά και όλα τα μυστικά για το σωστό ψήσιμο του κέικ, και πώς να αποφύγετε τα πιο συχνά λάθη.